Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem bryr sig om Anna?

Annons

Det drar ihop sig! Nu har vi både Anna och lucia bakom oss. Snart blir det att räkna dan-före-dan och så vidare. Lucia firas ju nästan till övermått, men vem bryr sig om Anna?

Annat var det förr och det har med LUTFISKEN att göra, denna formidabla men av så många försmådda rätt. På Annadagen skulle den i blöt och därmed basta. Jag har gjort det någon enstaka gång och det var en aning gruvsamt. Men med ett julhushåll på 12 personer, varav 90 procent suktade efter denna maträtt, var det inget annat att göra. Tvättstuga hade vi ju – en nödvändighet eftersom doften är rätt genomträngande – och därstädes ett stort rostfritt kar med hjul och avlopp.

Man köper ett antal knallhårda platta fiskpinnar och lägger dem i blöt. Detta måste ovillkorligen ske just på Annadagen. Hunden blev vild av förtjusning av bara lukten, så vi klippte av några fiskstjärtar och sen var han nöjd. Efter detta hämtades en stadig fru från stationssamhället att begå lutningen. Hon var högtidligen tingad i förväg, ity att denna procedur icke var varje kvinns kännedom. Hur hon blandade luten vet ingen, men hon SMAKADE SIG FRAM. En modig kvinna, vill jag säga.

Efter några dagar hade fisken blivit mer än dubbelt så stor och VATTNINGEN kunde begynna. Varje dag skulle vattnet bytas. Så småningom stod julhelgen för dörren och lutfisken kokas, en riskabel historia. Det är med lutfisk som med palt. Den blir antingen för hård eller för lös. Det sistnämnda betyder att den praktiskt taget försvinner. Man lägger försvarliga bitar i grytan och vips! Är nästan ingenting kvar. Mamma knöt in fisken i en handduk och bevarade den åtminstone delvis. För 12 personer kan lämpligen ugnen begagnas. Man lägger ett skyddande aluminiumfolieark ovanpå. Att lyfta ut ugnsformen är ett balansnummer. Hälften av innehållet kan braka i golvet. Men om det vet ju gästerna ingenting.

Potatis, vitsås, kryddor och skirat smör är allt som behövs. Fiskbenen är stora och lätt bortplockade.

Smaklig måltid!

Mer läsning

Annons