Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valla rätt — vetenskap för bättre glid i spåret

/
  • Den gamla elitåkaren inom skidskytte, Tord Viksten, kan konsten att valla rätt. I dag huserar han vid Utsikten på ÖSK-området där han sprider sin kunskap inom ämnet. Här delar han med sig av sina grundtips till LT:s läsare.
  • När paraffinet väl kommit på plats ska det skrapas bort. Men i de små porerna i belaget sitter det kvar.
  • Belaget ruggas lätt för att vallan ska få bästa fäste.
  • Glidvallan värms på skidan med hjälp av ett strykjärn.
  • Klistervalla kan behövas om det är isigt i spåret, men då blir det gärna kletigt under och runt omkring skidorna. ”En del kommer och hyr längdskidor bara för de dagarna då det behövs klister under skidorna för att slippa valla på det på sina egna skidor”, säger Tord Viksten.
  • För att veta var fästvallan ska sitta får man mäta ut spannet, där skidan inte når marken när kroppsvikten är jämnt fördelad.  Man ställer sig stadigt på skidan och ett ark under spannet får agera måttstock.
  • Eva-Lena Lanner, till höger, har tagit med sig dottern Malin Lanner till ÖSK-områdets skidspår för några varv längs skidspåren. Hon valde skateskidor för att slippa vallningen.
  • Fästvallan ska på under spannet och det är ofta här nybörjare gör fel. ”De stryker på ett lager fästvalla och nöjer sig med det, men det räcker inte, säger Tord Viksten och bearbetar fästzonen fyra gånger till.Foto: Håkan Luthman

Glidvalla, fästvalla, tejp och spray. När det gäller att få det perfekta glidet under längdskidan finns det en uppsjö av produkter att välja mellan.
Men det behöver inte vara så svårt, visar det sig när LT får en grundkurs av Tord Wiksten uppe på Utsikten på ÖSK-området.

Annons

För Svenska längdskidlandslaget är vallandet en hel vetenskap. Inför årets skidsäsong införde de en hel specialbygd och komplett utrustad lastbil endast för ändamålet som åker med på tävlingarna för att uppnå bästa vallning.

Men även för motionären, som lämnat de vallningsfria skidorna bakom sig, finns det en del att lära sig.

Tord Wiksten, som för några år sedan lade elittävlandet i skidskytte på hyllan, har inför årets vintersäsong förlagt ett litet skidcentrum ihop med Intersport till Utsikten vid ÖSK och instruerar dagligen både kunniga och okunniga i skidteknik och vallavetenskap.

Det är första året de är igång med uthyrning och vallaservice och verksamheten har bara hunnit hålla på i en månad.

– Under dagar då folk är lediga vallar vi upp till 30 par skidor och uthyrningen ligger än så länge på uppåt tio par om dagen, säger Tords kollega Daniel Granlöf, som står böjd över en skida som är fastspänd i en vallabänk.

Tord Wiksten går bort mot hyllorna med valla av varierande slag och pekar snabbt ut några grundkomponenter som motionsåkaren har nytta av.

Glidvalla, motionsåkaren kan klara sig med cirka tre olika beroende på kyla.

Grundvalla, en valla som stryks eller sprayas på belaget innan fästvallan.

Fästvalla, motionsåkaren kan klara sig med cirka tre olika beroende på kyla.

Plastsickel att skrapa undan glidvalla med.

En mässingsborste och en nylonborste att borsta glidvallan med.

Vallakloss att stryka ut fästvalla med.

Vallalösning att få bort gammal valla med.

Sedan rengörs spannet från gammal fästvalla och belaget ruggas med sandpapper för att den nya fästvallan ska sitta bra.

För att veta hur stor del av skidan som ska få fäste respektive glid gäller det att kolla hur stor del av skidan som når spåret – det vill säga hur mycket man får ner spannet på skidan.

När fötterna är placerade på skidans spann måttar Tord vid spannet med ett pappersark och tar fram tuschpennan och markerar på skidan för att se var vallagränserna ska gå.

Sen är det dags att förbättra glidet. Med hjälp av strykjärn smälts glidvallan ut över bakre och främre änden av skidan i ett jämt lager.

– Det är viktigt att inte bränna med järnet för länge, då skadas belaget, säger Tord.

När glidvallan, som består av paraffin, har stelnat är det dags att skrapa bort den med sickeln och borste så gott det går.

För den oinvigde låter det märkligt att skrapa bort det man just lagt dit – men i själva verket finns det valla kvar i de små porerna i belaget. När skidan glider genom snön är det därifrån vallan skapar så lite friktion mot snön som möjligt.

För skidans fästzon är det däremot bra fäste mot snön som gäller.

– Det är den delen som man trampar ner när sparkar ifrån. Där ska det fästa så att man sedan kan glida på resten av skidan när man lättar på tyngden och spannet höjs från snön, säger Tord.

Han börjar med ett lager av grundvalla över hela fästzonen för att öka slitstyrkan där. Ovanpå det är det fyra, fem lager fästvalla som gäller.

– Det är ofta här nybörjare gör fel, de stryker på ett lager fästvalla och nöjer sig med det, men det räcker inte, säger Tord och jämnar ut vallan med en kloss – noga att se till att inte glidvallan och fästvallan krockar med varann.

Sen är vallningen färdig. Men ett bra tips är att ta med fästvalla ut i skidspåret.

– Jag tar alltid med den fästvalla jag har använt samt en kletigare variant om jag inte har bra fäste, säger Tord.

För motionsåkaren finns det numer ett enklare knep att ta till för bra fäste – en sorts universal fästtejp som fungerar på snö från plus fem grader till minus 20 grader.

Borde den inte konkurrera ut den klassiska fästvallan?

– Den säljer mer och mer i och med att de flesta är motionsåkare, som vill kunna dra ut och åka snabbt, säger Daniel Granlöf.

– Men jag tror inte den kommer konkurrera ut vallan eftersom folk alltid vill kunna påverka sitt glid och få det bättre, säger Tord Wiksten.

För dagar när det är ishårt i spåren krävs klister under spannet för bättre fäste, men det går vi inte in på i de här grundtipsen. Men för den som vill åka mer och avancerat och vårda sina skidor ytterligare finns ännu mer vallatyper och tekniker att fördjupa sig i, kommenterar Tord.

Annons