Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vackra fashionabla Kefalonia  lockar kändisar

/

Denna bergigt gröna ö är samlingsplats i Grekland för kändisar. Ändå är den fortfarande oexploaterad och romantisk och bjuder på bergsbyar med dramatiska utsikter.

Annons

Prinsessan Diana, prins Charles, Madonna och Steven Spielberg har setts strosa runt i Fiskardo, jet- setarnas by i Joniska havet mellan Grekland och Italien. Utsikten här på Kefalonias nordspets mot Odysseus ö Ithaka och Lefkas är varmt disig denna sköna junieftermiddag.

Med sina pastellrosa- och gula fasader är Fiskardo ett grekiskt St Tropez: segelfolk i Versace-kepsar som skålar i Dom Perignon. En greksallad går lös på 120 kronor i hamntavernan, fast då ingår tygservett.

Gerassimos Fourlanos arbetade 14 år som jurist i Stockholm innan han flyttade tillbaka och öppnade grek-thai-restaurangen Lord Falcon i byn:

– De gröna joniska öarna har gott renommé i Grekland. Många anser att de tillhör vårt lands absolut vackraste platser.

Undertecknad håller fortfarande Korfu som Greklands vackraste ö. Men Kefalonia med sina gröna bergskammar och branta havsvikar är nästan lika skön.

Om kändisspaning i Fiskardo känns ointressant beger man sig söderut längs bergskammen på östkusten. På vägen skall man stanna till högt uppe i byar som Komitata, inta en stilla romantisk middag och blicka ut över sundet mot Ithaka. Magisk grekisk naturskönhet.

Väl framme i lilla charterorten Skala på Kefalonias sydspets är stämningen sobert tillbakalutad i snygga baren Pikiona denna milda försommarkväll. Röda cylinderformade golvlampor jämte unga turister i lätta vita bomullsklänningar. En iskall Mythos-öl kyler ner våra heta semesterkroppar.

– Men det är lugnt nu och alldeles för lite folk. Säg att svenskarna skall åka hit tidigare på sommaren, gestikulerar unge stilige bartendern Manos Papastefanatos från bardisken.

Ön är bergig och perfekt för romantiska utflykter. Det är en lite krångligare grekö, men som ger desto mer om man ger utflykterna tid. Vespa blir nästan för jobbigt på branta serpentinvägar längs den sju mil långa och tre mil breda ön.

Vi tar en hyrbil, passerar den med grekiska mått mätt ocharmiga huvudorten Argostoli som har moderna hus efter den stora jordbävningen som ödelade Kefalonia 1953 och fick många att emigrera till USA. Shoppinggatans billiga butiker väcker dock köplust. Bakom Argostoli ligger öns största turistcentrum Lassi, med stora hotellkomplex, fullproppade stränder med trevliga engelska gäster och bargata med småbutiker.

Öborna var fram till för fyra-fem år sedan inte så intresserade av en utbyggd turism. De hade byggt upp ett välstånd på skeppsrederi och båtbyggande. Först på senare år har svenska charterbolag etablerat sig, långt efter mer turistifierade grannöarna Korfu och Zakynthos. Det gör känslan här lite mer genuin. Det ”grekiska” känns äkta.

Resan fortsätter längs västkustens vindlande serpentinvägar. Plötsligt dyker den upp långt där nere som en gnistrande vit diamant mot ett skinande turkost Medelhav: stranden Myrthos som man sett på turistaffischer. Det blir ett rent, skönt svalkande eftermiddagsdopp mellan majestätiska bergssluttningar, vattnet gnistrar turkost och är kristallklart som runt hela ön.

Några kilometer norrut ruvar öns juvel, pittoreska byn Assos. En stor krämig yoghurt med honung från byn mättar magen gott. Vattnet i den lilla hamnbukten är kav stilla, tystnaden kompakt. Tiden tycks ha stannat.

Förlovade sig Prinsessan Diana och Prins Charles här uppe vid den venetianska borgen? Det påstår turistbroschyren. Cecilia Hagens menar i sin bok ”Mina resor med Diana” (Albert Bonniers förlag 2006) att de i själva verket gjorde det i Buckingham Palaces trädgård.

Lärdom: tro inte på allt som turistnäringen säger. Det går ändå lika bra att njuta av skönheten i den aprikosgula skymningen i Assos. Mikis Theodorakis honungslena bouzoukiklink, vågskvalpet mot stenarna nedanför restaurangen och en iskall blå metallkaraff med retsina räcker mer än väl en magiska grekisk försommarkväll som denna.

Mer läsning

Annons