Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upptakt

Över hela Sverige slåss ekonomi-chefer mot lågkonjunkturen. Att få det att gå ihop är inte lätt. Det krävs att varje person drar sitt strå till stacken.

Annons

En förlust på några hundra tusen kan sätta tillvaron i gungning för åtskilliga. Men det gäller tydligen bara privata företag. När det gäller kommunala satsningar är det visst/tydligen helt annorlunda.

Där kan de ansvariga sova bort 40 miljoner utan annan påföljd än att kanske inte bli omvalda.

Det verkar ha gått troll i nya badhuset. Jag har skrivit om den exempellösa ekonomiska lättsinnigheten tidigare, men det kommer nya uppgifter som gör att säkert inte bara jag blir förvånad.

Det vore intressant/absolut nödvändigt att de som sitter och bestämmer förklarar hur de kan räkna 40 miljoner kronor fel. Eftersom felräkningen fortfarande förmodligen inte inkluderar en hiss så att handikappade kan utnyttja anläggningen är det fullkomligt ofattbart att badet blivit mer än dubbelt så dyrt som det var tänkt från början. Östersunds kommun ligger illa till och det ska sparas miljoner. På vad? Inte på icke räknekunniga politiker tydligen.

Vems morsa ska få ligga några timmar extra i pissiga blöjor för att det behövs extra anslag till något skrytkakel i badhuset? Hade jag slarvat bort 40 miljoner på mitt jobb fick jag förmodligen det rätt hett om öronen. Jag tror inte chefen här skulle se genom fingrarna med ett sånt fiasko. Men är man i politikersvängen behöver man tydligen inte ens ha en bra förklaring. Det räcker med några citat i tidningen så är det bara att sätta igång att fortsätta räkna fel. Nya batterier i kommunala räknedosor skulle kanske sättas upp i investeringsplanen. Kommunala beslut har en del att önska. En halv mille för ett j och ett upp-och-nedvänt utropstecken på brevpapper. Är det att utveckla skolan? 16 millar (hittills) för en grop på torget. Är det att utveckla stan? Är det ingen som håller ett vakande öga på plånboken mellan valen? Är allt ok i majoritetens namn?

Jag kan förstå att det händer grejer som man inte kan kalkylera, men kolumnen för oförutsedda utgifter bör väl kanske inte vara större än den för projekteringskostnaderna. I så fall är det kanske läge att byta projekterare. Hur är det möjligt att nämnderna får bolla med sådana summor när de uppenbarligen inte är mogna att ta det ansvaret? Som anställd i kommunen skulle jag vara allvarligt förbannad. Ena handen ska dra in en massa tjänster samtidigt som den andra klantat bort hur många miljoner som helst. Så länge kommunen sitter och räknar på hur de ska spara 80 kronor på att kanske köpa potatis från Polen samtidigt som vissa nämnder bara låter pengarna rulla, får man aldrig koll på och medborgarnas förståelse för svåra beslut. Köp en halvsidas annonsplats i tidningarna och förklara hur ekonomin gått så fel. Det kan bli den bästa investering ni har gjort.

Annons