Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar i Sveg: Det är för långt till Östersund

/
  • Emma Herbertsson och Sabina Åberg anser att det verkligen behövs en ungdomsmottagning i Sveg. ”Det går åt en hel dag om vi ska åka till Östersund”, säger de.
  • Kerstin Weimer (FP).

Försämras budgetläget kan ungdomsmottagningen i Sveg försvinna, medan ungdomsmottagningen i Östersund blir kvar som ett länsprojekt.

– Jag vill att landstinget ska erkänna att det finns två ungdomsmottagningar i länet.

Annons

Det säger landstingsledamoten Kerstin Weimer (FP) som så fort hon får en chans slåss för den här verksamheten.

Nu senast var det på landstingsfullmäktige i december när frågan om fritt hälsoval diskuterades.

– Ungdomsmottagningen i Sveg borde ha öppet mer. För oss är det inget alternativ att åka till Östersund. Vi kommer att kämpa för att få behålla ungdomsmottagningen här.

Det säger Emma Herbertsson och Sabina Åberg, båda 16 år, som sitter i väntrummet på Folkets hus i Sveg, där ungdomsmottagningen har sina lokaler. Båda pluggar på gymnasiet här och brukar besöka ungdomsmottagningen då och då.

– Alternativet för oss är att beställa tid på sjukhuset om vi exempelvis ska ha p-piller eller göra klamydiatest, säger de.

Nu anser landstinget att alla ungdomar borde kunna besöka ungdomsmottagningen i Öster - sund . Vad tycker ni om det?

– Då missar vi en hel skoldag och det kostar minst 200 kronor att åka dit med bussen också, säger Sabina Åberg.

– Om inte ungdomarna vill eller kan prata med sina föräldrar, vad ska de då säga att de ska göra i Östersund en hel dag? Inget har visat på att ungdomsmottagningen i Sveg inte behövs, slår de fast.

Landstingsledamoten Kerstin Weimer (FP) som är från Sveg var vid senaste landstingsfullmäktige kritisk till att landstinget säger att det endast finns en ungdomsmottagning i länet.

Den i Sveg räknas inte eftersom primärvården bedriver den inom sin egen budget

Hon pekar på orimligheten i att ungdomarna i Härjedalen ska åka 19–20 mil till Östersund.

– I argumentationen sägs att de i Sveg inte uppfyller krav på kompetens vilket är orättvist, säger hon. Landstinget måste erkänna att det finns samma kompetens där. Men då blir det i stället en strid om resurserna.

Det finns även psyklog och läkare att tillgå vid hälsocentralen i Sveg.

Utredning. Kerstin Weimers krav, som ställdes på fullmäktige, var att ge en del av anslaget som ungdomsmottagningen i Östersund får till Sveg.

Hon blev nedröstad av majoriteten men fick medhåll av Margareta Glad (M) från Sveg och Ingrid Gustafsson (KD) och Lars-Olof Eliasson (KD).

– Ungdomsmottagningen i Östersund är en länsverksamhet, säger landstingsrådet Harriet Jorderud (S). Kommunerna och landstinget gick ihop på förslag från Kommunförbundet men Härjedalen ville inte vara med.

– Under 2010 ska det göras en utredning kring hur ungdomsmottagningen ska se ut i framtiden.

Kerstin Weimer kommer att väcka frågan igen via en motion till landstingsfullmäktige och hon lovar att ungdomsmottagningen i Sveg kan bli en valfråga.

Mer läsning

Annons