Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turbulensen inom SD i länet

/
  • Carl Festin sade ja till moské. Resultat: Uteslutning.
  • Olle Larsson hoppade av partiet och bildade Härjedalspartiet. Resultat: Blev riksdagsman på SD-mandat.
  • Olle Larsson, Ränningsvallen.
  • Marie Stensby skrev ljusskygga kommentarer på Avpixlat. Resultat: Utesluten.
  • Ronny Karlsson skrev bland annat inlägg på SD:s nätsida i Krokom om att han ville kastrera småpojkar. Resultat: Sitter kvar.
  • Gerhard Carlsson ska enligt partiledningen ha uppträtt sexistiskt och hotat partimedlemmar. Resultat: Utesluten.

En uteslöts för att han var för en moské, en annan för att han anklagades för att ha varit medlem i högerextrema Nationaldemokraterna.

Annons

Det har knappast varit en partipolitisk resa på en räkmacka för Sverigedemokraterna i Jämtland och Härjedalen sedan partiet fått mandat i kommunfullmäktigen och styrelser runt om i länet de senaste åren.

Interna strider, uteslutningar, anklagelser och högerextrema åsikter på nätet har kantat partiets väg såväl i länet som på riksplanet.

Här är några exempel på turbulensen i länet:

Utesluten

Gerhard Carlsson, Östersund, avfärdade anklagelserna om att hans medlemskap i högerextrema Nationaldemokraterna. Men enligt partiledningen ska han ha uppträtt sexistiskt och hotat partimedlemmar och därför uteslöts han ur partiet i september. I september 2013 offentliggjorde också han och Carl Festin att de skulle bilda Atlantispartiet. Bakgrunden till partinamnet är att Festin har publicerat en bok där han lägger fram en egen teori om var det sjunkna Atlantis låg.

Utesluten

Sverigedemokraten Carl Festin skrev ett medborgarförslag om att han tyckte att man skulle bygga en moské i Östersund. Det var för magstarkt för SD-ledningen som uteslöt honom ur partiet den 17 september 2013. Under hösten fortsatte smutskastningen mellan partiet och Festin. Partiet polisanmälde honom för att ha förskingrat lokalföreningens kassa. Carl Festin svarade att pengarna enbart var låsta för att moderpartiet inte skulle kunna ta del av de 14 000 kronorna. Festin kontrade dessutom med att polisanmäla SD:s distriktsordförande och ytterligare sex partimedlemmar för förtal.

Utesluten:

Uppgifterna om att flera etablerade SD-politiker i landet har skrivit ljusskygga kommentarer på Avpixlat slog ned som en bomb i december 2013. SD-politikern Marie Stensby, Föllinge, med uppdrag som suppleant i partistyrelsen och som ordförande för partiet i nordvästra Jämtland, ska bland annat ha försvarat massmördaren Anders Behring Breivik efter talet i rättssalen med: "Breiviks tal är i det stora hela ett bra tal, innehållande många, för pk-sidan, svårsmälta sanningar”.

Sitter kvar

SD:s ordförande i Jämtland och Härjedalen, Ronny Karlsson från Krokom, har varit ute i blåsväder flera gånger för sina kommentarer de senaste åren. I september 2012 kommenterade han bland annat i ett inlägg på SD:s nätsida i Krokom att han ville kastrera småpojkar. Detta efter att fyra minderåriga pojkar hade erkänt sexövergrepp mot en flicka i Malmö. ”Straffet måste bli kirurgiskt kastrering och utvisning”. Efteråt erkände han att det ”blev fel”. En månad senare kommenterade han det planerade moskébygget på Stadsdel norr med: ”Ett bygge där könsstympning, tvångsäktenskap och kvinnoförtryck kommer att vara vardagsmat inom en inte allför lång framtid?”

Hoppade av

Olle Larsson från Ränningsvallen i Härjedalen kastade in SD-handduken och startade Härjedalspartiet 2012. Då hade han suttit på SD-mandat i kommunfullmäktige i sex år med ett lyckat val 2010. Avhoppet var en protest mot moderpartiet: ”Partiet prioriterar inte landsbygdsfrågorna och allas lika rättigheter. SD:s riksdagsgrupp har inte uppfyllt de lägsta förväntningarna jag har på ett parti som lovade att företräda landsbygdens folk”, sade han till LT.

Uppvaktades dock av SD:s riksdagsgrupp och fick en riksdagsplats från mars 2013 på SD-mandat.

Mer läsning

Annons