Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träning och (o)lycka

Annons

Titta på bilden här nedanför och ställ er följande fråga: Kan det vara möjligt att den ungdomliga man – ja rentav ungdomsperson – jag ser på bilden fyller 50 i år?

Jag vet vad ni tänker. Va, det kan inte vara sant. Med lite mer hår på skallen ser han ju inte ut att vara många dagar över 25. Ni tänker säkert också. Den där farfarströjan han bär var ju populär i slutet av förra årtusendet så han kanske är äldre än han verkar, men 50. Aldrig i livet. Jag förstår att det känns underligt, men jag måste erkänna. Det blir 50 ljus i tårtan nästa gång jag fyller år.

Men jag är inte sådär överdrivet orolig utan lutar mig lite tillbaka och tänker på en grej jag hörde i fjol. Det fanns rapporter om att en 50-årig man setts gå runt i Östersund. Han hade ätit glass och varm korv och varit precis som en vanlig människa. Så det finns nog hopp.

Jag läste att var femte invånare i kommunen har ett gymkort och tränar flitigt sina kroppar. Samtidigt säljs mer antidepressiva mediciner än någonsin. Jag får det inte riktigt att gå ihop. Att folk tränar, spinner, lyfter, kutar, åker skidor, klättrar i berg, paddlar kajak, spelar fotboll, ishockey, bandy, ligger i bivack, fjällvandrar, seglar och håller sina kroppar i trim borde ju innebära att de mår bra.

Men det verkar vara nåt som fattas. Jag tänker inte skriva något om vad jag tror. Ger man sig in i den diskussionen är det lätt att framstå som en besserwisser och det vill jag inte, men jag har aldrig tränat, väger några kilo för mycket, har MS och går jävligt illa, men jag mår hemskt bra ändå, så det kanske är så att det inte är nåt likhetstecken mellan träning och lycka. Lyckan kanske kommer någon annanstans ifrån. Från att döda en varg, kanske.

Den samlade vargjägarkåren vilade inte på hanen när det blev tillåtet att skjuta ihjäl vargar. Jag skriver skjuta ihjäl för är det det är frågan om. Avliva, dräpa, ta livet av. Jägare kallar gärna själva dödandet för att de fäller vilt. Såklart för att det inte ska låta som om de gör vad de faktiskt gör. Då kan ju folk börja tycka att det är tveksamt att släppa ut en beväpnad armé i skogarna med ett enda syfte – att döda. Då får de snacka om naturupplevelser och kamratskap bäst de vill. De är ute efter att skjuta ihjäl.

Varghatet är tydligen oerhört utbrett och vi som tycker att vargar är fascinerande djur får bara hoppas att varghatarna tagit livet av rätt djur – det vill säga vargar med gammalt trött inavlat DNA – så att vargstammen har möjlighet att hämta sig efter nyårsmassakern.

Gubbombudsmannen har för tillfället tagit ledig några veckor, men frågorna rinner in och de kommer givetvis att besvaras. Men det blir en senare fråga.

Gott nytt år på er allihopa.

Mer läsning

Annons