Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjäna in resan på shopping

/
  • Färgstarka jackor från märket Kappa i Vicolungo outlets, utanför Milano.
  • Det finns betydligt mer än H&M för de shoppingsugna som har styrt kosan till modets huvudstad Milano. Denna HM-butik ligger bakom Milanos domkyrka. Foto: Andreas Strömberg
  • Coola skor hos mindre designers  i Milanos Navigli-distrikt.
  • Vicolungo outlets en timme utan-för Milano har massor av butiker att handla märkeskläder i.
Foto: Vicolungo outlets
  • Kvinna på shoppingrunda i London. Foto: Britainonview
  • Skor med alla former i Spitalfield-området i East London.Foto: Britainonview
  • Fika på mysiga caféer mellan affärsbesöken i Köpenhamn.Foto: Henrik Stenberg/Visitdenmark

Milano är Europas bästa shoppingstad, följd av London och Köpenhamn. Handla på rätt ställen och spara pengar på varor som är billigare än hemma.

Annons

En ”shoppingresa” är kul om man vill hitta snygga plagg som kostar mindre än i Sverige, eller inte finns att få tag på. Nu när lågprisflygbolaget easyJet har börjat flyga Arlanda-Milano/Malpensa går det att spara in reskostnaden om man handlar till exempel märkesplagg på outlets

Milano kan vara stressigt för en familjeresa med barn. Men modets italienska huvudstad är ett paradis för singlar att handla snygga prylar i. Här dryper det av stil. En aperitivo i några av världens coolaste barer känns skönt glamouröst här.

Stadens kända märkesbutiker som Armani och Versace ligger i nordost om domkyrkan runt Via Monte Napoleone och Via della Spiga. Men under arkaderna närmast Piazza del Duomo ligger billigare klädbutiker som JDC Urban Store och Temporary Shop, bredvid läckra sko- och väskaffärer. Här väcks verkligen begären. Ursnygga tröjor och byxor för 200 kronor som skulle kosta tre gånger så mycket om de fanns i Sverige.

– De flesta kvinnor som handlar här tycker att här finns Europas bästa modeaffärer! säger guiden Alessandra Barzagli som ofta lotsar glada shoppingturister i dessa kvarter.

Ett annat område som har blivit trendigt är Navigli, kring några av de få kanaler som finns kvar i staden. Udda märken i små personliga butiker. Vi köper sneakers, häftigt designade gympaskor för 400 kronor. Även nöjestäta Brerakvarteren har kul butiker och feststämning på kvällen. Vi flanerar till supersnygga barer som Executive Lounge och kändisarnas Hollywood Rythmoteque för en kall kvällsdrink. Zlatan Ibrahimovic som inte bor långt härifrån, har setts hänga på dessa coola ställen.

Vill man göra de stora klädfynden hyr man bil och åker till en outlet. Bäst är Vicolungo som ligger, väl skyltat, längs motorvägen mot Novara. Här köper vi fina lammullströjor från Kappa för 300 kronor längs en lång uppbyggd shoppinggata som liknar Barkarby outlets i norra Stockholm, många butiker och låga priser.

London är Europas bästa stad för second hand. East London runt Spitalfield Market är det nya trendiga klädområdet. Chesire Street kallas ”Vintage Alley” för alla sina andrahandsbutiker. I butiken ”Junky Styling” lämnar vi in våra kappor och byxor och få dem tillbaka i ny snygg form:

– ”Warderobe surgery”, garderobskirurgi, säger tjejen som syr det för oss skämtsamt.

Utöver långa kända Oxford Street är det trevligast att strosa längs Portobello road - en snirklig och levande gata med små butiker och caféer. Vi känner igen oss från filmen Notting Hill med Hugh Grant och Julia Roberts som utspelades i kvarter. Här har Oxfam, Englands motsvarighet till Myrorna, öppnat en butik med finare designplagg där man lätt hittar rena fynd.

Köpenhamn ärv överraskande och spännande att handla i även om danska kronan har blivit dyr nu. Massor av små secondhand- och modebutiker finns i Pisserenden-området bredvid Ströget. Längs Langelinie, kajpromenaden i hamnen ligger outlets som: Diesel, Noa Noa, Helle Hansen, Kappa och Cottonfield.

Vi hittar även roliga, billiga affärer i Waterfront Shopping, i före detta Tuborg Havn. Det nya butikscentrumet har en blandning av trendiga butiker och caféer i en skön kanalmiljö. Vill man varva med lite billig kulturell spis är det fritt inträde till Köpenhamns museer minst en dag i veckan, oftast är onsdagar gratisdag.

Annons