Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk kyla inget mot Mongoliets

Myndigheterna i Mongoliet har förklarat över hälften av landet som katastrofområde på grund av det tuffa vädret.

Annons

Runt 2,5 miljoner kreatur ur boskapshjordarna hade dött till och med i måndags, uppgav regeringens kriskommission efter veckor av ihärdigt snöfall och temperaturer under minus 50 grader Celsius.

Staten uppskattar att ytterligare tre miljoner djur kommer att dö innan det kalla vädret upphör i juni. De totala ekonomiska förlusterna uppskattas hittills till 62 miljoner dollar (cirka 450 miljoner kronor) enligt FN:s mat- och jordbruksorgan FAO.

Insnöat bete

Närmare två tredjedelar av landet i Asiens inland är begravt under 20 till 40 centimeter snö vilket gör betet omöjligt för landets nöt-, jak-, get-, får-, häst- och kamelhjordar.

– Boskap är grundbulten i många mongolers existens och många människor har förlorat sin hela inkomst och mattillgång, sade Akbar Usmani, FN-organet UNDP:s representant i Mongoliet.

UNDP tillkännagav på torsdagen en plan för att ersätta 60 000 herdar för att de ska begrava kadavren efter sin döda boskap för att förhindra sjukdomsspridning innan vårens töväder sätter igång.

De 2,7 miljoner mongolerna, som bor på en yta tre gånger så stor som Sverige, är väl förtrogna med tufft väder, så pass att de även har ett eget ord för det, ”dzud” – en extremt kall vinter efter en torr sommar.

Behöver bistånd

En tredjedel av befolkningen är nomader och beroende av boskapsskötsel. Mongoliet har avsatt motsvarande 2,6 miljoner dollar (motsvarande 19 miljoner kronor) till dzud-drabbade områden men enligt FN behövs ytterligare 6 miljoner dollar (motsvarande 43 miljoner kronor).

Kriskommissionen varnar för att snömängden också kan innebära rejäla vårfloder.

Den svåra vintern 2001 fick många nomadfamiljer att överge livsstilen och flytta till städerna.

Annons