Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftsplaner för Tåsjöberget tar form

/
  • Höjderna på Tåsjöberget är intressanta för vindkraftverk och planerna börjar ta form. Markägarna är positiva men än återstår en hel del förhandlingar, samråd och framför allt vindmätning för företaget Nordisk vindkraft.Foto: Catarina Montell

Planerna för en vindkraftspark på cirka 15–20 verk uppe på Tåsjöberget börjar ta form. Men än återstår en hel del projekteringar – och framför allt vindmätningar.

Annons

Det säger Karl-Johan Hellblom på Nordisk vindkraft, som i veckan mötte markägarna på Fjällsikten uppe på berget.

LT har tidigare berättat om projektet och att markägarna och flera boende i området ser mycket positivt på planerna. Men Försvarsmakten sade i somras nej till placeringen av flera av verken. De krockade med deras intressen i området.

På berget finns telemaster och detta är anledningen till varför Strömsunds kommun ställt sig tveksamma till flera av verken. Men Nordisk vindkraft fortsätter med planerna kring projektet. Det rör sig om 15–20 vindkraftsverk.

– Vi har haft en hel del synpunkter på Försvaret, men vi har en dialog med dem nu, säger Karl-Johan Hellblom.

Hur lång tid de förhandlingarna tar är oklart. Men klart är att åtminstone några av verken är tänkta att placeras så att de inte stör Försvaret. Men innan något bygge kan ta vid måste samråd ske med alla närboende, sakägare samt ett flertal berörda myndigheter.

Och framför allt måste effekten på vinden beräknas.

– Vi har inte börjat mäta vinden än. Först när vi gjort det går det att säga hur stora verken blir. Det är vindmätningen som avgör projektets lönsamhet.

När dialogen med Försvaret är klar kan vindmätningarna börja.

Mer läsning

Annons