Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi klarar den här uppgiften"

/

Migrationsverket behöver fler kommuner som tar hand om ensamkommande flyktingbarn. I Strömsund har politikerna inte fattat något politiskt beslut i frågan.

Annons
För lite mer än ett år sedan skrev LT en artikel om ensamkommande flyktingbarn.
Då hade kommunen inte bestämt sig om de skulle ta emot några flyktingbarn.
I dag har fortfarande inte politikerna bestämt hur de ska göra. På flyktingmottagningen i Strömsund är det heller inte känt när eller om frågan kommer behandlas.
- Vad jag vet, så händer det just nu ingenting. Det senaste jag hörde talas om var att kommunen skulle avvakta, säger flyktingsamordnaren Anders Fabricius.
I länet finns det redan två kommuner som tar hand om ensamkommande flyktingbarn - Krokom och Östersund.
Vidare säger Anders Fabricius att de har kunskapen att klara av en sådan uppgift.
För Strömsunds kommun innebär det nya arbetstillfällen.
- Man brukar räkna ett arbetstillfälle per barn. I dessa tider är det smart att säga ja till sådana jobb. Samtidigt är det ett stort ansvar som man tar på sig, säger Fabricius och tillägger:
- Fast det är politiskt beslut som måste till.
Enligt Migrationsverket så ökar deras prognos när det gäller ensamkommande flyktingbarn i år, från 1 200 till 1 400 barn, vilket innebär att Migrationsverket måste teckna avtal för ytterligare 300 platser.
Ökningen beror främst på fler barn från Afghanistan och Somalia.
Kommunalrådet Karin Stierna säger att de fortfarande är avvaktande i frågan och i dagsläget kan inte kommunen ge något besked.
- Vi är avvaktande, av flera skäl, och just nu ligger inte frågan på dagordningen. Jag vet att de har diskuterat frågan på framtids - och utvecklingsförvaltningen.

Mer läsning

Annons