Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdnadsbidrag vållade hård debatt

Strömsunds kommun kommer att utreda om det lönar sig att införa vårdnadsbidrag för föräldrar som själva vill vårda sina små barn. Det beslutade kommunfullmäktige efter en stunds debatt igår.

Annons

Det var förra sommaren som Rättvis demokrati skrev en motion om att kommunen borde införa vårdnadsbidrag på 5 000 kronor i månaden till de föräldrar som ville vårda sina barn, mellan 1–3 år, hemma i stället för inom barnomsorgen.

Motiven var att öka valfriheten för kommunens föräldrar och dessutom spara pengar, då en plats inom barnomsorgen enligt partiets beräkningar kostar mer.

– Hemmiljön är vida överlägsen för små barn, tänk på deras behov och låt föräldrarna välja utifrån sin situation, sa Göran Edman, rd.

Socialdemokraternas Susanne Hansson hade en annan åsikt.

– Jag är själv mamma och jag skulle inte kunna leva på den summan och vara hemma med mina barn. Det här är dessutom definitivt inget förslag för ensamstående föräldrar, konstaterade hon.

– Det verkar som om detta är ytterligare ett förslag för föräldrar med god ekonomi. Vi ser nu att socialbidragsansökningarna ökar i kommunen, satsa pengar på dem som behöver dem i stället, sa Susanne Hansson.

Jan-Olof Andersson, m, såg däremot fördelar med vårdnadsbidraget eftersom kommunen är så glest befolkad.

– Vi hade ingen barnomsorg i Trångmon när våra barn var små och var då tvungna att turas om att vara hemma och passa dem och kunde därför inte jobba fullt. Farföräldrar fick också ställa upp och det hade känts bra att kunna få en slant för det, sa han.

Men precis som Karin Stierna, c, ansåg han att frågan först ska utredas så man vet om vårdnadsbidraget innebär en besparing, eller en kostnadsökning för kommunen.

Det var också detta förslag som kommunfullmäktige antog, först efter en votering. Socialdemokraterna och vänstern reserverade sig mot förslaget.

Mer läsning

Annons