Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad händer med Hillsands kapellfond?

Gunnar Larshow under vad som händer med pengarna i Hillsands kapellfond om kyrkan bestämmer sig för att avveckla kapellet.

– Tänker Ströms församling snilla åt sig pengarna?

Annons

Hillsands kapell har en egen fond vilken består av gåvor från privatpersoner. Gunnar Larshow känner oro över att den ligger som ett vanligt konto i kyrkans bokföring, och anser att den borde hanteras av en stiftelse.

– Vad händer med fonden om kyrkan bestämmer sig för att avveckla kapellet? Tänker Ströms församling snilla åt sig pengarna för eget bruk?

Kyrkokamrer Annika Norlén-Andersson visar att kontot "Hillsands kapell" vid årsskiftet innehöll 37 696 kronor som inte kan användas till annat än kapellet:

– Behållningen är öronmärkt för Hillsands kapell. Som jag ser det så följer dessa pengar kapellet även om det skulle avvecklas.

Kyrkorådets tidigare ordförande Fritiof Flodman (C) och nuvarande ordförande Inga-Maj Persson (S) är av samstämd uppfattning:

– Pengarna tillhör Hillsandsborna.

Gunnar Larshow tycker att det verkar vara alldeles för lite på kontot, men flera källor anger att en stor summa använts för dränering vid kapellet. Efterforskningar visar att kontot innehöll 35 186 kronor när Strömsunds pastorat tog över redovisningen vid årsskiftet 2008/2009. Tidigare skötte bokföringen av Strömsunds kommun, men handlingarna finns hos pastoratet. Annika Norlén-Andersson får gräva i arkivet igen, och söker årsvis tillbaka till och med 2004. Hon finner att behållningen på kontot i stort sett har varit statisk sedan dess.

Om det funnits mera pengar, och om det använts för dränering är därför oklart. I sådana fall ligger det längre tillbaka i tiden.

Mer läsning

Annons