Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två brandkårer fick bukt på nattlig brand hos Sikås trä

/

En elmotor blev överhettad, värmen blev till eld och natten mellan fredag och lördag fanns två brandkårer på plats för att säkra att ingen ny storbrand utbröt hos NWP Products i Sikås.

Annons

Det var strax efter midnatt som en elmotor till bränsleinmatningen till värmepannan överhettades och sågverkets egen personal som har jourvakt över pannan fick larm om att något inte stod rätt till.
– Personalen kunde själv i princip släcka branden och det var inga lågor kvar när räddningstjänsten kom dit, säger platschefen Henrik Jönsson.
Brandkåren från Hammerdal kom dit och även brandkåren från Strömsund.
– Som mest var vi 12 man där inklusive insatsledaren från Östersund, säger Peter Månsson, räddningsledare i Hammerdal.
Risken för att branden skulle sprida sig i väggarna mellan värmepannan och den stora byggnaden var påtaglig och brandmännen fick öppna upp ett hål i taket och väggen.
– Vi tog dit en värmekamera från Östersund och kollade så glöden inte spred sig, säger Peter Månsson. Arbetet tog sammanlagt cirka fyra timmar.
För NWP Products i Sikås började arbetet med att reparera skadorna omgående på lördagsmorgonen. Och platschefen Henrik Jönsson sammanfattar händelsen som, trots allt ganska, odramatisk.
– De materiella skadorna är väldigt begränsade och vi beräknar att kunna testa driften redan på lördag kväll, säger han, men har samtidigt storbranden från sommaren 2007 i minnet.

Mer läsning

Annons