Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turisttäta Gäddede kan få tillbaka bankomatservicen

Till sommaren ser det ut som om Frostviken åter har en bankomat i det turisttäta området där det numera är minst 13 mil till närmsta svenska bankkontor.

Annons

I september stängde Swedbank sitt kontor och Frostvikenområdet blev utan kontanthantering och uttagsautomat. I stället har de som bor i och besöker området fått förlita sig till bland annat Ica-butiken.

Men de utländska gästerna och de många grannarna från Norge har då inte kunnat ta ut mer kontanter vid ett köp. Det är något som företagarna har upplevt som ett stort bekymmer.

– En del turister hänvisar vi till Nordli, Norge, där det finns en uttagsautomat. Dit är det tre och en halv mil, berättade turistchefen Ulla Jonsson för LT i höstas.

Frostvikenborna har dock både innan och efter att banken stängdes jobbat hårt för att själva kunna få till en uttagsautomat. Och nu ser det ut som om saken kommer att lösas – lagom till våren och den mer intensiva turistsäsongen. Föreningen Forum Frostviken har förhandlat med Swedbank om införandet av en bankomat som ska vara tillgänglig dygnet runt.

Och Swedbank har nyligen gått med på att ta driftskostnaden för automaten under tre år, om Forum Frostviken tar investeringskostnaden.

Därefter gör banken en utvärdering av hur automaten har nyttjats. Deras förhoppning är att den används cirka 1 000 gånger i månaden.

För investeringen till automaten har Forum Frostviken sökt 400 000 kronor i bygdeavgiftsmedel hos länsstyrelsen. Och kommunstyrelsen i Strömsund var på sitt senaste arbetsutskott positiva till ansökan. Vid kommunstyrelsen i början av mars tas slutligt beslut.

Vanligtvis fördelas inte bygdeavgiftsmedel förrän i maj, men här kan utbetalning av de 400 000 kronorna ske tidigare eftersom Forum Frostviken sökte och beviljades pengar redan förra året. Men då gick pengarna tillbaka eftersom automatfrågan aldrig löstes rent praktiskt, men pengarna har därefter legat vilande hos länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons