Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turistbyrån i Gäddede kan komma att försvinna

Turistbyrån i Gäddede kan komma att försvinna efter årsskiftet. Det är Frostviksfjälls svar på de besparingar Strömsunds kommun gör i området.

Annons

Frostviksfjäll är den lokala turistförening som driver turistbyrån i Gäddede. Området är särskilt sommartid en stor turistmagnet i kommunen och då är turistbyrån öppen varje dag i veckan.

Men många kommer på besök inte bara för turistärenden utan för att få hjälp med diverse ärendet och frågor.

Frostviksfjäll säljer turistbyråtjänsten åt Strömsunds kommun, men efter årsskiftet kan det bli slut på det, meddelar Frostvikens turistförening. Vid föreningens nästa årsmöte ska de besluta om avtalet ska sägas upp.

Bakgrunden är de besparingar kommunen måste göra i området. Kommunens medborgarservice, som varit integrerad med turistbyrån och inneburit en del av en halvtidstjänst, läggs ned 1 april. Då sparas 75 000 kronor.

Därtill minskas marknadsföringsbidraget till Frostviksfjäll med 35 000 kronor jämfört med föregående år.

Men besparingar gör att föreningen nu måste vidta åtgärder.

– I fredags sa jag upp min medhjälpare som jobbar halvtid här, säger Ulla Jonsson, turistchef i Gäddede.

Och nu kan det även bli så att förningen säger upp avtalet att sköta turistbyrån, eftersom det blir för tufft att driva den på de resurserna som nu ges.

– Jag tycker att det är så illa att kommunen inte fört en dialog med oss först om det här. Vi är ju förhandlingsbara, säger Ulla.

– De förstår inte vilka konsekvenser det här får för oss. Om vi säger upp turistbyrån släcker vi även ned Naturum här.

Men då försvinner även den knutpunkt i Frostviken som turistbyrån i dag utgör i en kommundel där redan en stor del av den kommunala servicen har rationaliserats bort, menar Ulla.

Mer läsning

Annons