Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turismen drabbas när Gäddede blir kontantlöst

/
  • Ulla Jonsson, som arbetar på Frostviksfjälls turistförening, säger att turismen drabbas när Swedbank stänger sitt bankkontor.  Foto: Jonas Ottosson

Turismen i Gäddede drabbas hårt när Swedbank stänger sitt bankkontor den 1 september.

– Behovet av kontanthantering är stort, säger Lars Olsson, ordförande i Forum Frostviken.

Annons

Om lite mer än en vecka stänger Swedbank sitt bankkontor. För många Gäddebor, turister och företag är det ett hårt slag. Någon lösning på problemet har ännu inte presenterats.

Sparbankernas riksförbund har sagt att man överväger att öppna en självständig sparbank i Jämtland.

Eventuellt kan det innebära att banken tar över något av de Swedbankkontor som ska läggas ner.

I september eller oktober lämnar Sparbankernas riksförbund troligtvis ett besked om det blir en självständig bank i Jämtland.

– Det har inte hänt ett dugg. Swedbank har sagt att de stänger den 1 september. Men vi har inte sett någon lösning när det gäller kontanthanteringen. Behovet av kontanthantering är stort och vi behöver en lösning, säger Lars Olsson.

Vidare säger han att SUAB (Strömsunds utvecklingsbolag) arbetar med att en fristående sparbank ska öppna ett bankkontor i Gäddede.

– Hur långt förhandlingarna har kommit vet jag inte.

En som också är kritiskt till att det inte finns någon kontanthantering när Swedbank överger landsbygden är Ulla Jonsson.

Hon arbetar på Frostviksfjälls turistförening.

– Vi måste ta ett snack med banken och få ett gynnsamt avtal när det gäller kortterminaler. I dag är det flera mindre turistföretag som saknar terminal eftersom det är så dyrt, säger hon och tillägger:

– Det är helt bedrövligt att vi heller inte har fått någon uttagsautomat. Våra utländska turister drabbas hårdast, säger Ulla Jonsson

Vidare säger hon att det inte är roligt att leva i ovisshet. Enligt Ulla Jonsson tappar Gäddede många turister för att kontanthanteringen inte är tillräckligt bra.

– En del turister hänvisar vi till Nordli (Norge) där det finns en uttagsautomat. Dit är det tre och en halv mil.

Mer läsning

Annons