Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Turbulens när församlingar slogs ihop

Fem tidigare församlingar bildade vid årsskiftet Strömsund kyrkliga samfällighet. Arbetsmiljöverket påpekade brister i risk- och konsekvensanalysen inför samgåendet. Men nu är det klart att det formella samgåendet inte bryter mot föreläggandet.

Annons

I Strömsunds kyrkliga samfällighet och Strömsunds pastorat, ingår sedan årsskiftet det som tidigare var Ström - Alanäs kyrkliga samfällighet och Hammerdal–Gåxsjö kyrkliga samfällighet samt församlingarna Fjällsjö, Tåsjö och Bodum.

Arbetsmiljöverket har påpekat brister i den risk- och konsekvensanalys som gjordes inför samgåendet, som LT tidigare skrivit. Det regionala skyddsombudet menade i en skrivelse till verket att ett samgående skulle stoppas. 15 januari beslutade dock Arbetsmiljöverket att samgåendet inte innebär någon omedelbar och allvarlig fara för arbetstagarnas liv eller hälsa.

Tills dess att en ny analys görs har verket förbjudit alla förändringar av de anställdas arbetssituation i den nya samfälligheten.

Det innebär att samgåendet till att börja med inte leder till några förändringar när det gäller de anställdas arbetssituation, skriver Härnösands stift i ett pressmeddelande.

En risk- och konsekvensanalys av vad samgåendet innebär för de anställda kommer snarast möjligt att genomföras, står det i pressmeddelandet.

Skyddsombud och arbetstagare kommer att medverka i arbetet som omfattar fysiska, sociala och psykologiska risker.

Till exempel arbetsmängd, resor i tjänsten, hur närheten till arbetsledare och kulturella skillnader påverkar den psykosociala arbetsmiljön.

Mer läsning

Annons