Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft läge för socialnämnden i Strömsund

Socialnämndens pengar räcker inte till. Trots hårdare bedömning för rätt till socialbidrag så stiger utgifterna hela tiden.

Annons

Mest oroande är att antalet anmälningar om barn som far illa har ökat markant under sista halvåret. Hur hanterar man detta och vad beror denna negativa utveckling på?

Vård- och socialförvaltningen äskar mera pengar inför nästa år för att kunna hantera situationen. Man pekar på ett antal konsekvenser som annars uppstår. Förutom ovan nämnda är man skyldig enligt LSS att ordna en ny gruppbostad, annars är risken stor att man får bötesförläggande. Man har inte råd med förebyggande arbete, man kan inte erbjuda avlastningshjälp och anhörigstöd. Allt detta leder till lagbrott, viteskostnader och hela tiden ökade utgifter då lavinen snabbt rullar på.

– Försörjningsstödet har rakat i höjden, säger socialnämndens ordförande Gunnar Geijer (c). Bara efter jul har det tillkommit nära femtio hushåll som behöver hjälp. Vi har vidtagit åtgärder för att få bukt med ekonomin, men många ger inte effekt förrän efter ett år eller mera. Tjänster som sägs upp, inrättande av öppenvårdsavdelning för missbrukare på Norrgård för att minska placeringar på institution. Vi har ändrat delegationsordningen. Hädanefter ska varje beslut om institutionsvård tas i nämnden, inte av handläggaren.

Bengt Mickelsson (s), ledamot i Socialnämnden, pekar på en utgift som han i själva verket ser som en besparing:

– Vi ger ett bidrag till Länkarna för de utför ett otroligt viktigt arbete i missbruksvården. De ringer, väcker folk, följer med och handlar, gör hembesök och kollar läget.

Förvaltningen flaggar för att andelen anmälningar om barn som far illa och leder till utredning har ökat markant sedan årsskiftet. Gunnar Geijer tror inte att antalet barn som far illa har ökat:

– Anmälningarna har ökat konstant de senaste åren, men det beror troligen på att polisen och skolan blivit mera aktiva när det gäller att anmäla misstänkta förhållanden. Förr ville kanske inte skolan hänga ut föräldrar och saken tystades ned.

Bengt Mickelsson har en annan uppfattning:

– Jag har suttit i nämnden i fyra mandatperioder och jag kan se att det har ökat rejält den sista tiden. Det förekommer en otrolig massa elände; bråk, misshandel, incest, och blir hela tiden mera.  I olika grader, från föräldrarna som festar om helgen och glömmer att barnet behöver mat eller byta blöja - till tvångsvård och omedelbart omhändertagade.

Gunnar Geijer tror att det är arbetslösheten som är den stora orsaken:

– I tider av arbetslöshet mår alla dåligt och det skapar turbulens i familjerna.

Bengt Mickelsson är av samma åsikt och tillägger att försämringarna i arbetslöshets- och sjukförsäkringen också spelar en stor roll:

– En usel ekonomi är förödande för välbefinnandet. Tänk på alla ungdomar som inte kommer in på arbetsmarknaden, som inte har rätt till A-kassa, som inte ens har råd att betala A-kasseavgift. En annan grupp som också har det mycket besvärligt är ensamstående föräldrar med barn.

Mer läsning

Annons