Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvkopplade el från källaren till lägenheten

/

När strömmen stängdes av för en hyresgäst i norra delen av länet kopplade hyresgästen en egen elledning till bostaden. Nu åtalas han misstänkt för olovlig kraftavledning.

Annons

Det var under förra året som en man skulle hyra en lägenhet i ett samhälle i Strömsunds kommun. Då ägarförhållandena till fastigheten var lite oklara fick mannen flytta in innan ett hyresavtal var upprättat. Även elleveransen till bostaden startade innan allt var klart.

När det visade sig att mannen i slutändan inte fick något hyresavtal med den riktiga fastighetsvärden så kopplade elbolaget efter en tid av mannens bostad från elnätet.

Det hela gick snabbt och mannen som hyrde lägenheten uppger i förundersökningen att han då behövde ström till kyl och frys eftersom han hade livsmedel i dem.

Mannen gick därför ner i källaren till huset och kopplade in en elledning från elskåpet via avloppsstammarna till köket i sin bostad. Kabeln hade på vissa ställen målats vit, så den smälte in i omgivningen.

Han visste hur man gick till väga med elkopplingar eftersom han hade gått treårig el- och teleteknisk utbildning i gymnasiet. Men målsäganden, som också hyrde i fastigheten, såg hur kabeln var dragen, anade oråd och tillkallade polis. Elbolagets tekniker kom också dit för att se över det hela.

Teknikern utdömde dragningen som fullständigt livsfarlig, eftersom det inte var kopplat någon ledning till jord.

– Det fanns fara för liv och hälsa, uttalade serviceteknikern på elbolaget.

Efter beslut från vakthavande polisbefäl i länet stängdes strömmen via tjuvkopplingen av samma dag.

Händelsen resulterar nu i att mannen som hyrde lägenheten åtalas misstänkt för olovlig kraftavledning. Mannen erkänner brottet och är villig att betala de 15 000 kronor som målsäganden vill ha i ersättning.

Mer läsning

Annons