Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio nya jobb kan skapas om gruvindustri kommer igång

/
  • Bo Göran Sandström vill ta rätt på malmen som ligger på Huddingsvattnets botten.

Joma gruva nära den norsk–svenska gränsen kan se aktivitet igen. Denna gång är det malm på sjöbottnen i Huddingsvattnet som intresserar investerare.
– Allt som behövs är en slamsugare och en avvattningsmaskin, säger Bo Gunnar Sandström, projektledare.

Annons

Vid den norska sjön Huddingsvattnet östra kant, några kilometer från Stora Blåsjön i norra Jämtland ligger Joma-gruvan. Sedan starten tidigt 1900-tal har det brutits malm från fjället Joma i olika omgångar och former.

Men på 90-talet las verksamheten ner på grund av bristande lönsamhet. Nu har ett företag med kontor i Östersund intresserat sig för den restmalmen som gruvan genererat genom åren. Stora mängder kiselsand ligger kvar på botten av sjön, en restprodukt av den forna gruvdriften. Bo Gunnar Sandström är en av delägarna och projektledare på CRD Holding som nu sett över möjligheterna att ta vara på malmen och har rätten att bearbeta inmutningen.

– Det finns 10 miljoner ton kiselsand kvar i sjön, säger Bo Gunnar Sandström.

Bo Gunnar som kommer från Gäddede har själv kontakter i området och har jobbat i Röyrvik under en period, centralort i den kommun som gruvan ligger i. Enligt Bo Gunnar har ingen av de företag som drivit gruvan visat någon lönsamhet, något som han hoppas kunna ändra på, bland annat med ny teknik för att ta reda på malmen och samarbete med kommunen. Nu söker företaget investerare för att starta verksamheten på nytt, som kan ge upp emot tio heltidsanställningar.

– Vi hoppas att alla tillstånd blir klara i höst, säger Bo Gunnar Sandström.

Malmen, som är i sandform, innehåller flera olika sorters metall, upp till en tredjedel järn. Men vilken metall som är mest lönsam att utvinna ur sanden är oklart.

– Vad malmen är värd beror på marknadspriset för olika metaller, säger Bo Gunnar Sandström.

Hur lång tid det kommer att ta för att tömma sjön på malm är svårt att säga enligt Bo Gunnar, men runt tio år med dagens teknik. Utmaning är att uppfylla de miljökrav som finns för att inte påverka naturlivet nedströms.

Huddingssjön är en av källorna till älven Namsen som är känd för sitt laxfiske.

– Bara vi kan kontrollera det slam som finns i sjön och inte riva upp allt för mycket så ska det gå bra, säger Bo Gunnar.

Vart malmen ska ta vägen är oklart i dagsläget. Men förhoppningar om att sälja den vidare till Kina eller andra länder finns.

– Men det vore såklart kul om vi kunde samarbeta med lokala industrier, säger Bo Gunnar Sandström.

Mer läsning

Annons