Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tåsjöberget kan bli plats för 20 nya vindkraftverk

/

Res Skandinavien vill bygga 15-20 vindkraftverk på Tåsjöberget. Nu är det upp till politikerna i Strömsund att besluta om bolaget får genomföra satsningen.

Annons

Bygget av landets största landbaserade vindkraftanläggning är i full gång i Havsnäs utanför Strömsund.

De totalt 48 vindkraftverk ska enligt nuvarande planerna tas i kommersiell drift i olika etapper – från november 2009 till april 2010.

Nu planerar Res Skandinavien för fler vindkraftverk. Den här gången har bolaget vänt blickarna mot Tåsjöberget.

Projektet välkomnas av två privata markägare som har skrivit till Strömsunds kommun.

De har också skrivit ett arrendeavtal med bolaget och ser vindkraftverken som en positiv satsning – inte minst med tanke på att det kan ge sysselsättning till orten.

Till LT säger Bengt Regin, som är planingenjör, att han för tillfället sammanställer alla skrivelser som har kommit in angående Res Skandinaviens planer.

På miljö- och byggavdelningen kommer man att säga nej till vindkraftsatsningen.

– Huvudskälet till att vi säger nej är att det finns telemaster i området som kan störas. Fakta talar emot en utbyggnad av vindkraftverk, säger Bengt Regin.

Den 3 mars ska frågan upp i kommunstyrelsen. Då ska politikerna bestämma sig om hur det blir med Tåsjöberget.

Res Skandinaviens affärsidé är att projektera, bygga och äga vindkraft. Under våren och sommaren kommer bolaget att fortsätta projekteringen.

Utöver det ska det genomföras en naturinventering.

Sedan är det tänkt att man ska, för att försäkra sig om vindförhållandena på Tåsjöberget, uppföra en 80 meter hög mätmast.

I en skrivelse till Strömsunds kommun skriver bolaget att de har stor erfarenhet att utforma vindkraftanläggningar med hänsyn till komplexa radiolänkstråk.

Mer läsning

Annons