Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tåget ska få turismen i nordväst att gå som på räls

/
  • Turismen i den ångermanländska regionen av länet ska få sig en skjuts med en satsning på tvärbanan mellan Hoting och Forsmo. Projektledaren Inger Kraft Etzler från Backe har valt att marknadsföra den som Fjällsjöbanan och hoppas att de lokala företagarna nu ska hoppa på tåget och få till någon form av persontrafik på spåret igen.
  • Strömsunds kommuns näringslivschef Daniel Perfect åkte med på resan längs Fjällsjöbanan och han ser positivt på en turistsatsning.

Tåget ska få turismen i nordväst att gå som på räls. Det hoppas Inger Kraft Etzler i Backe som jobbar med att få till persontrafik mellan Hoting och Forsmo. Men det krävs att lokala entreprenörer formar ett gångbart koncept.

Annons

I lördags gick åter persontrafik på den 85 år gamla tvärbanan som sträcker sig de tolv milen mellan Hoting, via Rossön, Backe och vidare ned till Forsmo i Sollefteå kommun.

Ett femtiotal inbjudna hoppade då på den resa som Inger Kraft Etzler, från Fjällsjö framtid, bjudit in till. De senaste åren har hon engagerat sig starkt i utvecklingsmöjligheterna som tvärbanan för med sig.

Under 2008 undersökte hon möjligheterna till en utökad godstrafik längs banan, genom ett EU-stöttat projekt. Hittills fraktas timmer regelbundet på sträckan.

Slutsatsen då blev att banan behöver rustas och elektrifieras för att klara mer gods. Därtill konstaterades att befolkningsunderlaget i området är ganska svagt.

– Det finns inte så många fler industrier som behöver frakta gods här, säger Inger.

Men däremot såg man potential för turismtrafik, ett mål Inger Kraft Etzler haft hela tiden. Och det målet har hon fortsatt att jobba mot.

Under vintern har hon drivit projektet Fjällsjöbanan – Turism på spåret, även det med finansiellt stöd av EU. Målet har varit att ge hela turismen längs banan en skjuts.

– Det har dels handlat om att se över vad vi har för entreprenörer. Och det har varit intressant att knyta ihop det över länsgränsen. Det handlar ju om att vi måste samarbeta för att ge besöksnäringen en skjuts.

• När kan persontrafiken bli verklighet tror du?

– Det gäller att entreprenörerna i regionen suger i sig det här nu och formar sig kring detta, då kan det kanske bli till nästa år, säger Inger.

Någon regelbunden reguljärtrafik tror hon inte blir möjlig, men väl veckoslutstrafik och trafik under perioder som skidsäsongen, älgjakten och sommaren.

Såväl Strömsunds kommunchef Anders Andersson som näringslivschefen Daniel Perfect och turistchefen Anna Gillgren åkte med på tåget i lördags och de såg positivt på satsningen.

– Men jag tror att det krävs att man gör olika temaresor, som exempelvis författarturer eller matresor för att locka turister. Och drömmen vore att Inlandsbanan tog projektet under sina vingar, säger Anna Gillgren.

Mer läsning

Annons