Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokraterna ställer upp i allt fler kommunval – även i Strömsund

/
  • Sverigedemokraterna ställer upp i allt fler kommuner inför höstens val. Strömsund är en av de nya kommunerna och Mikael Säbom är partiets talesman där.
  • Sverigedemokraterna ställer upp i allt fler kommuner inför höstens val. Strömsund är en av de nya kommunerna och Mikael Säbom är partiets talesman där.

Sverigedemokraterna ställer upp i allt fler kommunval. De räknar själva med att vara valbara i 250 av landets 290 kommuner. Strömsund är en av nykomlingarna.

Annons

Det var i höstas som Sverigedemokraterna bildade en arbetsgrupp i kommunen och nu står det klart att de kandiderar till höstens kommunval.

– Men vi vill inte avslöja några namn till listan än, säger Mikael Säbom, bosatt i Strömsund och partiets talesman i Strömsund.

På listan de har lämnat till Valmyndigheten finns dock två namn än så länge, Mikael Säbom själv och Peter Dahlstedt, Gäddede.

Nyligen har de gjort ett utskick i kommunen och det har väckt en del intresse.

– Bland annat hos flera äldre människor samt en del tidigare socialdemokrater, säger Säbom.

En genomgång som tidningen Dagens samhälle nyligen gjort visar att Sverigedemokraterna i dag har listor i 200 kommuner inför höstens val. Och partisekreteraren Björn Söder säger till tidningen att han tror att partiet kommer att nå ut i 250 kommuner vid tiden för valet.

Vid valet 2006 fanns de på listor i 132 kommuner, men lyckades tillslut ta mandat i 144 kommuner.

I höstens val i Strömsund räknar Mikael Säbom med att partiet når in i fullmäktige.

– Jag skulle inte bli förvånad om vi tar 4–5 mandat.

I flera kommuner har Sverigedemokraternas starka frammarsch gett reaktioner och flera etablerade partier upplever Sverigedemokraterna och främst deras inställning kring invandrarpolitiken som främlingsfientlig och som "ett hot". Dagens samhälle skriver att moderaterna och socialdemokraterna i Botkyrka kommun tagit kontakt över blockgränserna för att diskutera ett samarbete mot "hotet".

I Strömsund har de större partierna inte diskuterat ämnet än. Kommunalrådet Karin Stierna (C) kommenterade i höstas situationen som bekymmersam. Och socialdemokraternas gruppledare Gudrun Hansson ser nu oroande på utvecklingen.

– Det är oroande, men alla har ju rätt att ställa upp i valet och det är svårt att säga i dagsläget hur medborgarna ser på dem.

Mikael Säbom har dock svårt att förstå de andra partiernas oro och uppfattar inte Sverigedemokraternas politik som rasistisk.

– Det här hotet de pratar om kommer från folkets röst. Då borde de partierna tänka till lite och ta till sig av våra budskap. Det som är det uppenbara hotet är att människor hoppar av tidigare partier och går med i Sverigedemokraterna.

Mer läsning

Annons