Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Surströmmingen hotad

/

Annons

Surströmming har funnits sedan 1544 och tillhör svensk mattradition. På grund av miljöföroreningar i Östersjön innehåller idag surströmming små halter av miljögifterna dioxin och PCB. EU:s förbud mot dioxinhaltig fisk gör att surströmmingens öde nu är hotat. Sverige har till och med slutet av 2011 dispens för fiske av bland annat strömming i Östersjön. Om inte dispensen förnyas kan surströmming fiskad i Östersjön därför inte längre säljas.

Vid en interpellationsdebatt i riksdagen krävde riksdagsledamot Gunnar Sandberg (S) att jordbruksminister Eskil Erlandsson vidtar åtgärder för att vi också i framtiden ska kunna äta strömming fiskad i Östersjön.

– Det är inte bara matkulturen som är hotad. Med surströmmingen riskerar många jobb i salterier och fisknäringen försvinna i Norrland där vi behöver fler jobb och mer av företagande. Vi kan inte låta en hel bransch dö ut, sa Gunnar Sandberg.

Eskil Erlandsson (C) menar att det också är hans förhoppning att vi ska kunna svensk surströmming i fortsättning men att de måste ha ett väl underbyggt material innan de kan söka förlängd dispens i EU.

Mer läsning

Annons