Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömsundsborna blir färre

Efter 19 år av nedgång ökade befolkningen i Sorsele i fjol – med 10 personer. Annars höll trenden med minskande befolkning i de mindre kommunerna i stort sett i sig under 2009.

Annons

Förutom i norrländska Sorsele, landets näst minsta kommun sett till folkmängden, ökade antalet boende också i Älvdalen och Finspång efter 17 respektive 14 år av folkminskning, visar den definitiva befolkningsstatistiken från Statistiska centralbyrån (SCB). I Älvdalen ökade folkmängden med 1 person och i Finspång med 144 personer.

Vännäs kommun är den enda kommunen med en oförändrad folkmängd, medan befolkningen i Filipstad, Kramfors och Strömsund har minskat i mer än 40 år.

Under lika lång tid har 16 kommuner, bland dem Ekerö, Halmstad, Huddinge, Lund, Vallentuna och Växjö, haft en obruten befolkningsökning.

Tack vare stora födelsetal och invandringsöverskott ökade Sveriges befolkning med 84 335 personer till 9 340 682 personer. Bland de drygt 100 000 som invandrade till Sverige under fjolåret fanns 168 olika medborgarskap representerade. Den största gruppen är återvändande svenska medborgare, sedan följer irakier, somalier och polacker. Invandringen av somalier ökade med 70 procent medan invandringen av irakiska och polska medborgare sjönk med 29 respektive 26 procent jämfört med 2008.

Utvandringen däremot har minskat med 13 procent till strax under 40 000 personer. Liksom tidigare år var det mest populärt att flytta till Norge, Danmark och Finland följt av Storbritannien och USA.

Närmare 50 000 par gifte sig under året, 774 var av samma kön. Skilde sig gjorde drygt 22 200 par, alla av olika kön.

Och trots den ekonomiska krisen höll babyboomen i sig också under fjolåret och bidrog rejält till befolkningsökningen. 111 803 barn föddes under året, som vanligt något fler pojkar än flickor.

Mer läsning

Annons