Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömsunds kommun tvingas byta ut 7 500 väglysstolpar

Strömsunds kommun kommer att se över vägbelysningen. Innan 2015 måste cirka 7 500 vägbelysningspunkter bytas ut eftersom de innehåller kvicksilver.

Annons

I dag ligger den årliga kostnaden på vägbelysningen i kommunen på 3,5 miljoner kronor. Underhållet har släpat efter och det krävs framtida investeringar för att anläggningen ska vara i bra skick. De flesta av vägbelysningsstolparna sattes upp på 1950- och 60-talet.

Nu är det bestämt att 2015 förbjuds lampor som innehåller kvicksilver, vilket innebär att i princip alla armaturer måste bytas ut eller anpassas till de kommande kraven. När teknik- och serviceförvaltningen gjorde en utredning 2008 visade det sig att ett byte av armaturer skulle kosta cirka 16 miljoner kronor.

Men samtidigt skulle det ge en besparing på en miljon kronor per år med dagens elpriser. För att kommunen ska bedöma den totala kostnaden för en ny vägbelysning krävs en inventering av övriga delar av anläggningen.

Bland annat kablar, stolpar och fundament.

– Vi måste göra en inventering för att sedan göra upphandling på en ny belysning. Vi hoppas på att börja i höst eller under våren nästa år, säger Tord Engström, gatu- och markansvarig i Strömsunds kommun.

Teknik- och serviceförvaltningen söker nu 150 000 kronor av kommunstyrelsen för att genomföra inventeringen.

Vilken vägbelysning som kan bli aktuell är långt ifrån bestämt. Det finns i dag tre alternativ: högtrycksnatrium, LED-lampor eller metallhalogen.

– LED-lampor är på frammarsch. Men den är för svag som gatubelysning, säger Tord Engström.

I samband med att vägbelysningen byts ut kommer kommunen även att se över tänd- och släcktider.

Polisen har uttryckt önskemål om att det ska var längre tänt i centrala Strömsund med tanke på att det ibland varit stökigt.

– Vi har försökt hjälpa dem med det. Förra året gjordes ett test. Men det är inte helt enkelt eftersom det då tändes i Ulriksfors, säger Engström.

Han säger att med en ny vägbelysning så sänker kommunen energi- och underhållskostnaderna.

– Miljömässigt blir det också en vinst.

Nästa vecka tar kommunstyrelsen beslut om teknik- och serviceförvaltningen får några inventeringspengar.

Mer läsning

Annons