Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömsund vill ge kraft åt mammor och pappor

/
  • Strömsund har sedan några år tillbaka jobbat hårt med att stärka föräldrar i deras föräldraroll. Berit Holtner är samordnare för kommunens arbete med

Sedan 2006 har Strömsund tagit krafttag för att hjälpa kommunens mammor och pappor i deras föräldraroll, hela vägen upp tills barnet är 18 år.

Annons

Föräldrakraft heter arbetet, som sker både inom skolan och via föreläsningar.

För några år sedan fanns tecken på att något behövde göras inom kommunen för att stärka föräldrarna i deras föräldraroll. Bland annat hade då socialförvaltningen fått in allt fler barn- och ungdomsrelaterade ärenden.

– Då möttes alla inblandade parter inom Strömsund för att målmedvetet jobba för att förändra den trenden. Resultatet blev så småningom att politikerna beslutade att jobba med Föräldrakraft, ett stöd för föräldrar från det att barnen besöker mödravårdscentralen tills dess de går i gymnasiet, säger Berit Holter, kommunal samordnare för Föräldrakraft.

Arbetet med Föräldrakraft har nu pågått sedan 2006 och sker brett mellan olika delar av kommunen, olika myndigheter och föreningar.

Tillsammans med ABF och Folkhälsoinstitutet ordnas till exempel kursen Föräldraverkstaden.

– Man träffas vid ett antal tillfällen och diskuterar saker utifrån en tänkbar föräldrasituation. Det kan handla om konflikthantering bland annat, säger Marie Gabrielsson, ABF.

Kursen handlar inte om att visa att någon är misslyckad som förälder utan fungerar som ett forum där man kan dela med sig av erfarenheter, betonar hon.

Även ute på skolorna sker ett aktivt arbete. Livskunskap finns på schemat och kommunen jobbar utifrån ett program framtaget av specialläraren och psykoterapeuten Birgitta Kimber. SET-träning kallas det och handlar om att stärka barnens sociala och emotionella sidor.

– Bland annat får de lära sig att utrycka det de känner, inte bara säga nej eller protestera.

– Ju starkare och säkrare barnen är ju bättre kommer de kunna våga sätta egna gränser när de växer upp och de fungerar bättre i skolan, säger Berit Holter.

Mer läsning

Annons