Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömsund vill bli regionens nav för vindkraften

/
  • ”Vi har skaffat oss en bra position i vindkrafts-Sverige”, säger näringslivschefen Daniel Perfect. Foto: Jonas Ottosson

Strömsunds kommun kan bli centrum för vindkraft i Jämtland och Västernorrlands län. Vi vill bli en regional samordnare, säger näringslivschefen Daniel Perfect.

Annons

Det råder inga tvivel om att vindkraft är en het fråga i länet. De flesta kommuner ser det som en framgångsrik framtidsbransch. Strömsund kommun finns redan på Sveriges vindkraftkarta.

Mycket med tanke på vindkraftparken i Havsnäs, vindkraftteknikerutbildningen vid Hjalmar Strömerkskolan samt att kommunen utsetts av Energimyndigheten till en av fyra nationella noder i ”Nätverket för vindbruk”.

Nu vill kommunen satsa vidare och skapa ett vindkraftcentrum i Strömsund. Projektet ska pågå i fyra år och budgeten är på mellan 13 och 17 miljoner kronor.

Enligt Daniel Perfect kan ”Vindkraftcentrum Strömsund” tidigast dra i gång under våren.

Projektet kommer att sysselsätta 3-4 nya arbetstillfällen och syftet är att bygga upp stärka kompetensen om vindkraft i regionen.

Än är det inte klart hur finansieringen kommer att se ut.

Till LT säger Daniel Perfect att det handlar om pengar från SUAB (Strömsunds utvecklingsbolag), kommunen, länsstyrelser, EU-medel samt stöd från andra kommuner i regionen.

I november tar politikerna i Strömsund slutgiltigt beslut i frågan – hittills är alla partier positiva till satsningen.

– Det är en styrka att samordna sig i regionen, i stället för att var och en gör sina egna försök. Sitter vi passiva, då kommer andra regioner att samordna sig och ta tillvara på möjligheterna med vindkraften. Jag ska presentera förslaget för länsstyrelsen i Västernorrland, säger han och tillägger:

– Vi har skaffat oss en bra position i vindkraft-Sverige. Jag hoppas att vi gemensamt i regionen kan göra den här satsningen.

Länsstyrelsen i Jämtland har ställt sig positiva till det nya projektet.

Förutom att Strömsunds kommun planerar ett omfattande vindkraftprojekt vill man öka antalet platser vid vindkraftutbildningen.

I år var det rekord i antalet sökande. 184 personer sökte sig till KY-utbildningen och skolan hade endast 23 platser att erbjuda.

– Vi tänker inte sitta still i båten. Det är en ökad efterfråga, säger Daniel Perfect som säger att siktet är inställt på att KY-utbildningen blir yrkeshögskola efter 2010.

Mer läsning

Annons