Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömsund utreder försäljning av hyresbostäder

/
  • Bostadsbolaget står inför att sälja delar av beståndet eller att flytta hyresgäster så enskilda fastigheter kan kallställas och sedan rivas. Nu får vd:n Tord Sjödin i uppgift, tillsammans med ekonomiavdelningen, att undersöka fördelar och nackdelar med en försäljning av fastighetsbeståndet i Hoting, Rossön och Backe.  Foto: Jonas Ottosson

Strömsunds kommun går vidare med en eventuell försäljning av fastighetsbeståndet i Hoting, Rossön och Backe.

Nu ska bostadsbolaget och ekonomiavdelningen titta på fördelar och nackdelar med en försäljning.

Annons

LT har tidigare skrivit om att Strömsunds hyresbostäder (SHB) har problem med att bolaget har för många tomma lägenheter i Hoting, Rossön och Backe.

På dessa orter har man i dagsläget mellan 20 och 30 procent vakanser. Den grundläggande orsaken till de tomma lägenheterna är befolkningsutvecklingen.

Flera av fastigheterna ger inte tillräckligt med hyresintäkter och det påverkar bolaget negativt.

Nu står SHB inför att avveckla fastigheter eller att sälja hela fastighetsbeståndet i Hoting, Rossön och Backe.

Att endast sälja enskilda fastigheter är däremot inte aktuellt.

I går var frågan upp på kommunstyrelsen arbetsutskott. Där det bestämdes att kommunen ska gå vidare och utreda fördelar och nackdelar med en eventuell försäljning.

Dessutom hur en försäljning drabbar koncernen. Något slutdatum för utredningen är inte satt. Men kommunalrådet Karin Stierna (C) vill gärna se att den blir klar så fort som möjligt.

– Det är bättre att hitta en aktör som är intresserad av att köpa hela beståndet än att vi blir tvungna att riva. Tittar vi på situationen för bostadsbolaget där de har ett antal orter som har höga vakanser, så kostar det mycket, säger hon.

Till LT säger Karin Stierna att hon är för en försäljning och nämner Kyrktåsjö som en ort som köpte hela fastighetsbeståndet.

– De har fortfarande inte rivit någon fastighet.

Finns det några planer på att sälja hela beståndet?

– Nej, det finns det inte.

Oppositionsrådet Lennart Oscarsson (S) tycker det är ett mycket bra initiativ som SHB har tagit.

Samtidigt säger han att Socialdemokraterna inte har tagit ställning i frågan.

– Jag är öppen för alla funderingar. Rivning är ett sämre alternativ och det kostar pengar, säger Oscarsson och nämner att han inte är främmande för en försäljning. 

Mer läsning

Annons