Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömsund kan tappa skyttegymnasiet

/
  • Emma Nilsson, på skyttegymnasiet i Strömsund, är bara en skolans elever som hat skjutit hem flera fina placeringar i år. Bland annat tog hon ett guld vid EM i Norge.
  • Strömsund riskerar att tappa statusen som riksidrottsgymnasium. Skyttesportförbundets förbundsstyrelse vill lägga skyttegymnasiet i Sävsjö i Småland i stället.

I vinter har eleverna vid Strömsunds skyttegymnasium skjutit hem medalj efter medalj i en rad stora och internationella tävlingar.

Trots detta kan Strömsund tappa programmet – till förmån för Sävsjö, Småland.

Annons

Bakom förslaget om flytt ligger Skyttesportförbundets förbundsstyrelse, som nyligen fattat beslutet att rekommendera Aleholmsskolan i Sävsjö som det enda riksidrottsgymnasiet inom skytte.

Jag tycker det är trist och jättetråkigt, säger Anders Bergman rektor på Hjalmar Strömerskolan, om beslutet.

Skyttegymnasiet har funnits i 30 år på Hjalmar Strömer och har fostrat en rad framstående svenska sportskyttar. Senast i vintras tog eleven Emma Nilsson ett guld vid EM i Meråker.

Även Jan-Olof Andersson (M) kommunalråd, är mycket förvånad över nyheten.

– Jag är fruktansvärt förvånad och besviken. Jag trodde verkligen att det skulle gå vägen med tanke på den goda respons vi fick av dem som var upp och besökte oss. Med tanke på de fina resultat vi har sett och planerna på samarbete med Mittuniversitetet är beslutet mycket förvånande, säger han.

Skyttesportförbundets förbundsstyrelse menar att deras beslut att förorda Sävsjö inte har något att göra med att kvaliteten på utbildningen i Strömsund eller att förtroendet för den har minskat.

– Det var ett svårt beslut att ta men våra sektioner som har elever vid gymnasiet förordar Sävsjö och därför tog styrelsen det här beslutet, säger Kerstin Bodin, ordförande för Svenska Skyttesportförbundet.

– Vi har noterat ett tydligt minskat sökintresse för Strömsund samtidigt som Sävsjö som regionalt skyttegymnasium har ökat. Våra sektioner lägger redan i dag en stor del av sin elit- och landslagsverksamhet i Sävsjö vilket är avgörande för att skapa en stimulerande riksidrottsgymnasiemiljö, fortsätter hon.

Den som slutligen avgör var skyttegymnasiet ska ligga är Riksidrottsstyrelsen.

Mer läsning

Annons