Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömsund i blåstens centrum när medvind ger nya jobb till hela länet

/
  • ”Nu är kommunens mål att det ska finnas 300 vindkraftsverk i kommunen om tio år”, säger Daniel Perfect, näringslivschef i Strömsunds kommun.   Foto: Catarina Montell

För tio år sedan hördes knappt ett sus om vindkraft i Strömsund. Sen hände något och nu står de mitt i blåstens centrum, fast beslutna att låta vinden skapa fler jobb och möjligheter till kommuninvånarna och hela länet.

Annons

Till sommaren står Havsnäs vindkraftspark klar. Då är den med sina 48 verk, med en total höjd av torn och rotorblad på strax under 150 meter, landets största landbaserade vindkraftspark.

Bolaget bakom parken, Nordisk vindkraft AB, har nu siktet inställt mot nästa område på Tåsjöberget några mil norr om Havsnäs. Där kan det bli uppåt 20 verk.

Statkrafts SCA:s omtalade 20-miljarderssatsning berör också kommunen med 60 verk. Och i Hammerdalstrakten är flera snurror också på väg upp, för att nämna några projekt.

Kommunens näringslivschef, Daniel Perfect, som har jobbat sedan 2001 i Strömsund sitter nu som spindeln i nätet och har koll på de satsningar som görs.

– För cirka tio år sedan var det ingen som tänkte så mycket på vindkraft här, säger han, även om den lokala centerpartisten Kjell Edman drev frågan på 80-talet.

Men kring 2002–2003 började saker hända och både energibolag samt en delegation på uppdrag av näringsdepartementet gjorde kommunen uppmärksam på den potential man satt på.

– Då började vi intressera oss för vindkraften. Kommunfullmäktige tog en första översiktsplan för vindkraften 2005. Och vi insåg att det skulle behövas kompetens i form av vindkraftstekniker.

Strömsund startade landets första utbildning för vindkraftstekniker 2006 som först var en ettårig påbyggnadslinje. Därefter blev den tvåårig och nyligen uppgraderades den till att bli en yrkeshögskoleutbildning. De som har tagit examen därifrån har i princip knappt hunnit över tröskeln ut ur skolan innan branschen ryckt åt sig dem.

– Nu är kommunens mål att det ska finnas 300 vindkraftsverk i kommunen om tio år, säger Daniel Perfect.

Och varje verk som förs upp genererar nya arbetstillfällen till kommunen. Strömsunds kommun beräknar att ett verk på 2MW, likt dem i Havsnäs, ger 0,3 årsarbeten. För en park med 25 verk blir det 15 årsarbeten. Då räknas inte bara tekniker in, utan även sånt som spiller över på andra branscher.

Daniel Perfect lägger nu stort fokus på att se till att de byggen som är på gång kommer Strömsund, och även resten av länets entreprenörer och arbetsmarknad till nytta.

– Det beror ju självklart på ägarens (energibolagens) intressen, men vi hoppas kunna få så många jobb som möjligt till länet.

Därför pågår nu ett projekt där länets alla kommuner utom Bräcke går in med pengar för att skapa ett regionalt vindkraftscentrum som ska samarbeta om näringslivsfrågor, utbildningsfrågor och arbetsmarknad kopplad till vindkraften. Det blir ett treårigt projekt, bara man lyckas få loss strukturfondspengar från EU.

– Målet är att skapa 100 varaktiga arbetstillfällen i regionen under den perioden.

Mer läsning

Annons