Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömsund har tappat invånare under 40 år

Hela länet tappade 231 personer under förra året. Och i Strömsund har befolkningen minskat stadigt – i över 40 år. Men i helgen lockades nya invånare i Holland.

Annons

Hela länet tappade invånare i fjol, även om Krokom och Östersund lyckades öka. Det rapporterar SCB i samband med att de nu presenterar färsk befolkningsstatistik.

Strömsund har tillsammans med inlandskommunerna Kramfors i Västernorrland och Filipstad i Värmlands län tappat befolkning i över 40 år.

Vid den senaste mätningen, under 2009, hade Strömsund 12 286 invånare. För 40 år sedan var siffran 18 460, för 30 år sedan 17 343 personer, 1990 bodde 16 093 personer i kommunen och år 2000 13 938.

Strömsunds kommun försöker nu motverka trenden bland annat genom att öka inflyttningen från bland annat Holland, Tyskland och Danmark, vilket LT tidigare berättat.

Under den gångna helgen var Susanne Hansson och Inez Marcé Wiberg från kommunens inflyttarservice på plats på den stora immigrantmässan i Utrecht, Holland dit cirka 11 000 trångbodda holländare, tyskar och belgare söker sig.

– Det gick jättebra och besökarna visade stort intresse för vår monter som vi hade ihop med Berg och Härjedalens kommuner, Midscand och Arbetsförmedlingen, berättar Susanne Hansson.

– Vi hann prata med hundratals besökare och folk köade för att komma fram och prata med oss.

Många av dem var barnfamiljer och de ville bland annat förhöra sig om hur det är med skola och sjukvård i glesbygden. Men i stort är det just glesbygden och landskapet som lockar dem att flytta.

– Många tycker det är för trångt där de bor, säger Susanne.

När det gäller invånarantalet i hela Sverige ser siffrorna inte lika dystra ut som i Strömsund. Befolkningen ökade med 84 335 personer till 9 340 682 personer, tack vare stora födelsetal och invandringsöverskott.

Mer läsning

Annons