Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömsund får inte bilda jättepastorat

Arbetsmiljöverket förbjuder sju församlingar i Strömsunds kommun att gå samman och bilda ett jättepastorat. Om församlingarna inte följer beslutet kan de få betala 100 000 kronor i vite.

Annons

Det var under hösten som det regionala skyddsombudet satte ner foten och menade att bildandet av ett jättepastorat i Strömsunds kommun innebar alldeles för stora risker för arbetsmiljön.

En skrivelse skickades in till Arbetsmiljöverket som nu har tagit ett slutgiltigt beslut i frågan.

Eftersom de berörda församlingarna inte tillräckligt har utrett konsekvenserna av en sammanslagning så anser Arbetsmiljöverket att de inte fyller de krav som lagen fordrar.

Bland annat har arbetstagarna inte fått vara med och säga sin mening i den planerade sammanslagningen vilket är ett krav som Arbetsmiljöverket ställer.

Det regionala skyddsombudet, Sten Bylin, är mycket lättad efter beslutet.

– Jag är nöjd med att Arbetsmiljöverket kräver att de här arbetsgivarna nu måste vidta de åtgärder som de är ålagda att göra. Jag känner mig nöjd med att man tagit hänsyn till de punkter som jag lyft fram. Skulle man ha drivit igenom den här sammanslagningen skulle det kanske ha blivit kalabalik av alltihop.

Församlingarna som är inblandade ska nu ta hjälp av konsulter för att genomföra en riskanalys och för att ta reda på vilka konsekvenser en sammanslagning får för arbetsmiljön.

Mer läsning

Annons