Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Straffet skärps: 21-åringen döms för mordbrand

/

Hovrätten skärper straffet till åtta månaders fängelse för den 21-åring som anlagt brand i en bönelokal som används av muslimer i Strömsund.

Annons

Straffskärpningen hänger ihop med att hovrätten dömer 21-åringen för mordbrand. I tingsrätten fälldes han för grov skadegörelse.

Båda domstolarna har kommit fram till att 21-åringen anlagt brand i lokalen i augusti förra året.

Hovrätten slår fast att brottet ska betraktas som mordbrand eftersom det funnits en konkret fara för annans liv eller hälsa.

Enligt ett vittne hade bönelokalen blivit fullständigt utbränd om ingen utomstående ingripit.

Det står också klart att trapphuset hade rökfyllts helt om branden fortsatt.

21-åringen bedöms ha känt till de omständigheter som gjorde att faran förelåg och därmed anses kravet på uppsåt uppfyllt.

Han kände väl till att bönelokalen låg i bottenvåningen på ett flerfamiljshus. Hovrätten slår fast att det måste ha stått klart för 21-åringen att röken kunde få spridning uppåt och att de boende i huset kunde utsättas för fara med risk för liv och hälsa.

Enligt 21-åringen gick han av nyfikenhet in i lokalen men fann ingen lysknapp och kastade en tändsticka mot ett öppet fönster. Han tittade inte om tändstickan slocknade, eller om den brann vidare, och tänkte inte på att det skulle kunna vara farligt.

Att han var endast 19 år då brottet begicks vägs in och leder till att minimistraffet, två års fängelse, reduceras till åtta månader.

Straffrabatten hänger också ihop med att han stått under övervakning och fullgjort den samhällstjänst som tingsrätten tidigare dömt honom till.

Mer läsning

Annons