Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stiftelse ger bättre avkastning på pengarna

/
  • Ekonomichef Anneli Svensson har målmedvetet sett till att politikerna tagit itu med pensionsskulden.

Strömsunds kommun bildar en pensionsstiftelse, främst för att få bättre avkastning på pengarna.

– Det är lättare att ta lite risker, säger ekonomichef Anneli Svensson.

Annons

Strömsunds kommuns pensionsskuld fick under många år växa okontrollerat, men från år 2005 har kommunen tagit tag i problemet. Varje år har man avsatt pengar som öronmärkts för att möta de framtida pensionsutbetalningarna. Från 2006 har skulden också lyfts in i balansräkningen, för att den tydligt ska framgå.

Åren 2005-2006 amorterade man av på skulden genom en försäkringslösning, berättar kommunens ekonomichef Anneli Svensson:

– Vi betalade totalt 79 miljoner till KPA, som då i gengäld tagit över vissa av våra pensionsåtaganden, riktade mot vissa ålderskullar.

Åren 2007-2010 har kommunen i stället avsatt pengar varje år som placerats i värdepapper.

Den återstående pensionsskulden är i dag 434 miljoner kronor och pensionsportföljen innehåller 36,4 miljoner. Anneli Svensson hoppas att ytterligare 31 miljoner ska överföras till den när 2010 års bokslut fastställs. Totalt finns då alltså avsatt 67,4 miljoner.

Anneli Svensson föreslår att dessa miljoner används till att bilda en pensionsstiftelse, främst för att ge en bättre avkastning:

– Det är lättare att kunna ta lite risker, när det är en fristående stiftelse. Som det är nu så påverkar en upp- eller nedgång i pensionskapitalet direkt det kommunala bokslutet.

När stiftelsen är bildad ska kommunen varje år föra över medel till den, samtidigt minskar skulden successivt i kommunens balansräkning.

Kommunfullmäktige beslutar i ärendet på onsdag, då man också fastställer bokslutet.

Mer läsning

Annons