Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stiernas krav på tornhöjd kan spräcka SCA:s vindkraftprojekt

/

Det skakar under SCA:s och norska Statkrafts planerade 20-miljarderssatsning på 455 vindkraftsnurror i Bräcke, Ragunda, Strömsunds och Sollefteå kommuner.

Annons

I ett intressenternas skräckscenarium kan hela projektet komma att stjälpas på grund av att i första hand Strömsunds kommun motsätter sig att snurrorna får mäta 170 meter upp till högsta vingspets.

Det vill säga det är inte höjden som stör, utan den flygvarningsbelysning som tornen enligt bestämmelserna skall vara utrustade med.

För kraftverk som är lägre än 150 meter krävs ett rött blinkande sken, medan det för högre torn krävs ett kraftigt, intensivt blinkande vitt ljus.

Strömsunds kommunstyrelse tog för någon vecka sedan beslut om att ge den stora satsningen sitt stöd, dock under förutsättning att inga kraftverk byggs så höga att det högintensiva varselljuset krävs.

Att bygga vindkraftverk i skogsterräng är förhållandevis nytt i vårt land och enligt vad som uppges från projektledningen är skillnaden på ekonomi mellan de två kraftverkshöjderna ansenlig.

Strömsunds kommunalråd Karin Stjerna, (C), säger sig inte vara så säker på att kommunens krav på lägre tornhöjd behöver äventyra projektet:

– Det här handlar om en ansökan som ännu inte är klar och länsstyrelsens miljöprövningsdelegation vill ha kompletteringar.

– Inte förrän nu är det någon som reagerat för det här problemet och det bör gå att föra en dialog med luftfartsverket för att åstadkomma en lämplig modell för hur hindersbelysningen skall lösas.

Karin Stjerna noterar att någon beskrivning av belysningen inte finns i projektets ansökan.

– Vi påpekade den bristen, något som ledde till att tornen blev ännu högre och vi tycker att ett blinkande sken som det som finns på masterna i Brattåsen och Tåsjöberget är för kraftigt och vi vill veta om effekten av ljuset går att begränsa.

I Strömsunds kommun planeras tre vindparker, varav en sträcker sig in i Sollefteå kommun och två in i Ragunda.

– Vi vill även veta vad miljöprövningsdelegationen tycker och tänker och om man ändrar på detaljer i projektet kan vi kanske tänka oss att godkänna tornen som skulle stämma bättre överens med vår kommunala översiktsplan.

Mer läsning

Annons