Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Stämman vid 45:an” bara växer

/
  • Tullingsåsstämmans grundare John Rieslund framför några av dem som dök upp på fredagen trots att festen egentligen inte började förrän på lördagen. Foto: Ingvar Ericsson
  • John Rieslund, mannen som för 20 år sedan startade spelmansstämman i Tullingsås.Foto: Ingvar Ericsson

En vorden institution i länets – ja, faktiskt hela mellersta Sveriges – spelmansvärld firade 20-årsjubileum i helgen.

Annons

”Stämman vid 45:an” den årligen återkommande musikfesten i det för ändamålet perfekta gamla ålderdomshemmet, numera vandrarhemmet, i Tullingsås söder om Strömsund växer ständigt.

Tullingsåsstämman torde numera vara det spelmansarrangemang i vårt län som samlar flest långväga deltagare. Folk som åker så långt som från Lofoten(!), Umeå, Härnösand, Sundsvall och södra Dalarna vill givetvis ha valuta för sin insats.

Även om själva mötet officiellt startar på lördag middag är det full fart redan på fredagen då alla långväga inkvarterat sig, mött varandra och blivit spelsugna.

LT kom på plats på fredagskvällen för att rapportera om evenemanget på grund av att jag hört att allt skulle starta redan på fredagseftermiddagen.

– Nämen kommer du redan nu, utbrast Maud Persson i arrangörsgänget. Det börjar ju inte förrän i morgon.

Med facit i hand spelade inte missen någon som helst roll. Uppvärmningsdygnet på Stämman vid 45:an torde för de tillstädeskomna spelmännen vara väl så givande som huvuddygnet.

Det pep och gnall överallt i huset och en som alldeles särskilt gick omkring och myste var John Rieslund, Tullingsås, mannen som en gång kläckte iden med en nordjämtsk höstträff för spelmän.

John bodde i Småland, där han var sekreterare i Smålands spelmansförbund och där spelmansstämmorna stod som spön i backen och när han flyttade hem till Tullingsås saknade han det levande spelmanslivet.

– Jag tyckte att det här huset i Tullingsås är alldeles utmärkt för ändamålet och första lördagen i oktober är det sällan några liknande arrangemang som vi kolliderar med.

John kontaktade Tullingsås byförening och med nu känt resultat.

Under Tullingsåsstämmorna uppstår endast en tyst stund. Det är när John Rieslund påbjuder en tyst minut till minne av spelmän som under det gångna året gått ur tiden.

Tullingsås vandrarhem ägs av Tullingsås bykooperativ och överlever av egen kraft.

– När vi övertog huset av Strömsunds kommun hade huset en årlig oljenota på runt en halv miljon för 50 kubikmeter olja, besättar Maud Persson.

Nu har man installerat pelletseldning och sänkte därmed årsnotan till 180 000 kronor.

Huset innehåller ett antal pensionärslägenheter och har under senare tid haft många långboende i form av vindrallarna i Havsnäs, Vattenfallsfolk och utländska skogsplanterare.

Bakom spelmansarrangemanget står Tullingsås byförening uppbackad av Vuxenskolan. Maud Persson passar tillfället att slå ett slag för det faktum att man avser att arrangera dans på Åbacka dansbana i sommar.

– Tullingsås by firar 600 år 2010, förstår du!

Mer läsning

Annons