Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsen: Bästa hemtjänsten finns i Strömsund

/
  • Hemtjänsten jobbar ute på fältet och fjorton av Sveriges bästa hemtjänstutövare gick därför inte att få med på bild. Men Pia Karlsson och Monika Norlén från Västra fanns i alla fall på plats när LT hälsade på, här vid tjänstecykeln.  Foto: Evy-Anne Mattsson
  • Grafik: Kjell Nilsson-Mäki

Sveriges bästa hemtjänst finns i Strömsund, närmare bestämt hos Västra distriktet. Det framgår av den ”Äldreguide” som Socialstyrelsen nyligen presenterat. Enhetschef Kristina Arvidsson säger, utan att tveka:

– Det beror på den fina personalen.

Annons

Västras distrikt omfattar nästan halva Strömsunds tätort och sträcker sig dessutom till Näsviken, Tullingsås och Svaningen. Sexton undersköterskor är anställda för att hantera behoven. Hemtjänstpersonalen hjälper till med alla sysslor som förekommer inom ett hushåll och den personliga omvårdnaden som och man har också delegation för vissa sjukvårdsinsatser som exempelvis såromläggning, sondmatning och insulininjicering.

Varje undersköterska gör i snitt åtta–tio besök per dag. Dagarna måste planeras miniutöst så att personalen räcker till och så att varje pensionär får den hjälp de behöver – helg som vardag.

Behoven kan växla och förändras med kort varsel så det är en grannlaga uppgift. Schemaläggningen sköts helt och hållet av personalgruppen.

Kristina Arvidsson anser att personalen på fältet är de som bäst kan bedöma utförandet.

Pia Karlsson, som arbetat här i fyra år, och före dess många år i södra Sverige, tycker att det är bra att de själva får ta det ansvaret:

– Vi har en väldigt fin sammanhållning inom gruppen, vi hjälper varandra, vi diskuterar och kommer alltid sams. Alla törs framföra sina åsikter. Jag har aldrig arbetat någonstans där det är så högt i tak. Det innebär också att vi nästan aldrig behöver anlita vikarier, inte ens under semestern.

I en lägenhet på Gärdinsvägen har Västra sin samlingspunkt. Här strålar de samman varje morgon och planerar. Här slinker personalen in och byter nycklar, hämtar mediciner och, om tiden medger, tar en kopp te och en macka. Här fördelas också ansvarsområdena.

Monika Norlén kommer just in till lokalen. Hon har varit ute på larm, hon har i dag ansvaret att ta hand om de pensionärer som larmar via sina trygghetslarm.

Någon ansvarar för medicinerna, någon för bilarna och tjänstecyklarna.

Personalomsättningen är liten, många har jobbat femton år och mera inom hemtjänsten, vilket tyder på att man trivs med jobbet.

Förutom att sköta de 45 vårdtagarna så har Västras personal bråda dagar just nu, eftersom hemtjänsten ska omorganiseras. Distrikt Södra ska uppgå i Västra vilket innebär att de från månadsskiftet får ett mycket större distrikt, många fler vårdtagare och även lite mera personal. Det nya namnet blir förstås Sydvästra.

De håller dessutom på att flytta till en lokal på Strömsvägen eftersom den nuvarande är för liten. Men personalen tar det med ro.

– Ingen dag är den andra lik. Man vet aldrig på morgonen hur dagen ska bli, eftersom vi arbetar med människor. Det är det som är charmen med jobbet.

Mer läsning

Annons