Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart blir Rossön ett centrum för storfiskare

/
  • Till det gamla timmeravlägget efter flottningen vid Lesjöns östra kant är det tänkt att europeiska och svenska storfiskare ska vallfärda. Här har Steiner Mårtensson (i mitten), Rossön, varit pådrivande att bygga upp en stor och gedigen jakt- och fiskecamp med restaurang, konferens- och boendemöjligheter. I veckan visades den upp för tänkbara investerare och samarbetspartners.  Foto: Catarina Montell
  • ”Inom fem år beräknar vi ta emot 3 000 svenska och 3 000 europeiska gäster om året här, både fiskare och jägare”, säger Steiner Mårtensson om fiskecampen som främst riktar in sig mot företag längs Norrlandskusten och hängivna europeiska fiskare.
  • Den stora huvudbyggnaden är uppbyggd av två fastigheter som är flyttade till Lesjön från Strömsund och Flyn. I huvudbyggnaden ska konferens och restaurangdel rymmas. Boende sker i andra friliggande timmerhus, som här. Dessa är  också är flyttade till Lesjön och renoverade.

Rossön ska bli centrum för storfiskare i Europa. Vid Lesjön, någon mil norr om byn, står snart en gedigen fiskecamp klar. Går allt i lås hoppas man kunna ta emot de första gästerna redan till hösten.

Annons

LT har tidigare berättat om projektet som pågått några år vid Lesjön, strax norr om Rossön. Och nu börjar man närma sig slutmålet. Projektets starke man är Rossöbon Steiner Mårtensson, till vardags virkesuppköpare vid SCA Skog, med en livslång passion för fiske.

– Sedan jag började kunna gå har jag också fiskat och sedan har jag ägnat mig åt att hitta de bästa fiskevattnen. Och jag är en sån som vill ha stor fisk och mycket fisk, säger han.

Längs Rörströmsälven norr om Rossön finns väldigt goda förutsättningar och för dryga tio år sedan började idéerna om att skapa fiskecamp att gro. En ekonomisk förening bildades, mark köptes upp, gamla byggnader köptes, flyttades och renoveras upp. En pråm har införskaffats och i framtiden ska det även ingå rökeri och bakstuga vid anläggningen.

En målmedveten Steiner har under tiden projektet har växt och tagit form fått stöd via såväl lokala krafter som kommunen, arbetsförmedlingen och länsstyrelsen.

Och vid det gamla timmeravlägget vid Lesjöns östra kant har man nu skapat ett basläger med en huvudbyggnad på 430 kvadratmeter för restaurang och konferens samt några mindre timrade stugor för boende.

– Tanken är att vi ska kunna ta emot grupper om cirka 35 gäster här, säger Steiner.

I framtiden finns även planer på att erbjuda mer vildmarksbetonat boende uppströms älven.

De har riktat in sig på en specifik målgrupp: Företag ute vid Norrlandskusten och hängivna fiskare nere i Europa.

– En utredning som gjorts vid Fiskeriverket och Naturvårdsverket visar att det finns tre miljoner fiskare ute i Europa som reser för att fiska. Och stannar de fem nätter innebär det 15 miljoner gästnätter.

Och det är av den kakan som Rörströmsälvens Jakt och fiske, som företaget heter, ska leva på.

– Inom fem år beräknar vi ta emot 3 000 svenska och 3 000 europeiska gäster om året, både fiskare och jägare, vilket innebär en 30-procentig beläggning.

det man utlovar är att gästerna får garanterat napp och en gedigen upplevelse i de norrländska skogarna. De planerar även kunna erbjuda björn-, älg och toppfågeljakt.

Och här finns ingen tvekan hos Steiner och hans kollegor.

– Inom en tioårsperiod kommer anläggningen vara den bästa i sitt slag.

Hittills har åtskilliga miljoner kronor plöjts ned i anläggningen. Därtill tillkommer åtskilliga ideella arbetstimmar som Steiner och de andra i projektet lagt ned under åren.

För att kunna lägga den sista handen vid projektet behövs nu ytterligare dryga fem miljoner. Och för detta fanns tänkbara investerare och samarbetspartners på plats i Rossön i veckan, däribland bankrepresentanter, Almi, länsstyrelsen, Saminvest, och Midscand.

– Om allt går ihop kan vi ta emot de första gästerna redan i höst, säger Steiner.

Mer läsning

Annons