Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoteråkare har kört sönder Nisses tallplantor

/

Tallarna skulle ha varit dryga metern nu, om de hade fått leva, men varje år förstörs de av skotermarodörer.

– De kör så att planten sprutar, säger markägaren Nisse Strömquist.

Annons

För tio år sedan satte Nisse Strömquist drygt tvåtusen späda tallplantor som skulle få växa upp och bli ståtliga furor. Men varje år får han bli lika ledsen och förbannad, sedan skotermarodörer kört i sicksack och förstört planteringen:

– De kör så att planten sprutar, säger Nisse och tittar sorgset ut över skoterspåren som går rakt över plantorna.

Skyltarna han satt upp, med en överkorsad skoter och "plantering", förstås inte, eller ignoreras totalt, av dessa marodörer:

– Förra vintern hade de till och med rivit upp skyltarna och kastat dem i skogen.

De plantor som lyckats överleva har vuxit sig meterhöga. Men många har blivit sönderbrutna och skadade, och alltför många har dukat under helt av skoterkörningen, så att Nisse varit tvungen att sätta ny plant. Nu är han 84 år och har diverse krämpor. Fysiken räcker inte till att hålla på att plantera om på samma mark varje år, förutom att det kostar en massa pengar.

Han misstänker att skoterförarna är av yngre årgång, och hoppas att deras föräldrar ska ta itu med sina barn, och lära dem att respektera såväl naturen som andras egendom.

Nisse Strömquists mark ligger på vardera sidan om vägen som går upp till soptippen, Liden. Därför tror många att det är kommunens mark. Några orkar inte köra ända upp till "Lia" utan lämpar av sitt skräp på Nisses mark.

– En gång tog jag en man på bar gärning när han höll på att lasta av sopor på min mark. När jag sa till honom så svarade han "jag gör som jag vill, för det är kommunal mark".

Mer läsning

Annons