Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköt björn i självförsvar – frias från jaktbrott

En 50-årig jägare säger att han i nödvärn sköt en björn med tre skott i Strömsunds kommun i november 2007. Tingsrätten friade mannen från anklagelsen om grovt jaktbrott. Hovrätten gör samma bedömning.

Annons

Det var den 3 november 2007 som den 50-årige mannen gick ut och letade en älgkalv på området som hans jaktlag jagade på i Strömsunds kommun.

I förhör har han berättat att han släppte hunden som efter en stund började skälla. När jägaren smög sig fram visade det sig att hunden skällde rakt ner i marken.

Mannen berättar att han trodde att det var en grävling i det lilla hålet och han har också sagt att han tyckte sig höra ett fräsande ljud, vilket han tolkade som en grävling.

Plötsligt dök en björn upp ur hålet som enligt åtalet först gick runt idet och sedan kom rakt emot jägaren och hunden. Då sköt jägaren tre skott och björnen föll till marken.

Direkt efter detta kontaktade han såväl jaktledaren som länsstyrelsen och polisen där han berättade vad som hade hänt. .

Mannen friades i tingsrätten. Hovrätten går på samma linje, men tycker ändå att det finns tveksamma omständigheter kring händelsen.

”Det framstår som anmärkningsvärt att en jägare som NN, som under många år vistats i det mycket björnrika området inte skulle ha tänkt tanken att det kunde vara frågan om en björn och ett björnide som hunden hade fått upp spår på. Likaså är det svårförståeligt att NN under den långa tid som hunden skällde vid björnidet inte skulle ha kunnat koppla hunden på grund av rädsla för att han själv skulle bli biten av en grävling”, skriver hovrätten.

Mer läsning

Annons