Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola förbjuder elever att dricka energidryck

Vattudalsskolan förbjuder elever att dricka energidryck. Det blir också en åldersgräns på 18 år för att köpa energi- drycker i Strömsund.

Annons

LT kan i dag berätta om att handlarna och skolan har kommit överens om att det ska bli åldersgräns för att köpa energidrycker i Strömsund.

Upprinnelsen till beslutet är att flera föräldrar hört sig av till högstadieskolan och undrat vad skolan gör åt att allt fler elever konsumerar energidrycker.

– I bland kan man tycka att det här inte är vårt problem, men det är det. De som går i årskurs sju på skolan konsumerar väldigt mycket energidrycker. Det finns ett antal elever (främst pojkar) som konsumerar alldeles för mycket, säger Lars Rönnestrand, rektor på skolan.

– Det har ju diskuterats flitigt om energidrycker är farligt eller inte. I dag finns det ingen vetenskaplig undersökning som säger att det är farligt. Vi märker att de som dricker mycket blir stirriga och går upp och ned i sina prestationer.

Livsmedelsverkets råd är att energidryckerna är olämpliga som törstsläckare och som vätske- ersättning vid fysisk ansträngning, samt att de är olämpliga att kombinera med alkohol.

Till LT säger Lars Rönnestrand att han i veckan träffade företrädare för ICA och Konsum i Strömsund.

Tillsammans med skolan är de överens om att det blir en åldersgräns på 18 år för att köpa energidricker.

– Jag har pratat med de andra handlarna som säljer det här och de ställer upp. Handlarna i Strömsund har uppmärksammat att konsumtionen har ökat, säger Rönnstrand och tillägger:

– Det finns ett problem och det är att det inte finns någon lagstiftning som med tobak. Kommer det en elev och dricker energidryck på skolan så får vi föra en diskussion med föräldrarna.

Men enligt Lars Rönnstrand blir det i fortsättningen förbjudet för elever att dricka energidryck vid Vattudalsskolan.

– Jag ska ta upp frågan på en rektorskonferens i morgon (läs i dag), så alla rektorer får reda på hur vi resonerar.

Mer läsning

Annons