Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidanläggning vädjar om hjälp

Frostviksfjälls turist-förening är orolig över Stora Blåsjöns skid-anläggning. Nu vädjar föreningen till kommunens politiker om hjälp.

Annons

Frostviksfjäll är en förening som arbetar för att utveckla turismen i Frostviken.

Nu har de skickat en skrivelse till kommunen och SUAB (Strömsunds utvecklingsbolag). Föreningen oroas över hur Stora Blåsjöns camp ska behålla och utveckla sin skidanläggning.

I dagläget är liften i behov av renovering och pistmaskinen som är oerhört viktig för verksamheten är trasig.

För tillfället arbetar två personer med att få klart liften till sportlovet, en anläggning som Blåsjös ekonomiska förening driver.

– Det bästa hade varit om vi hade fått 400 000 kronor till en ny pistmaskin. Nu blir det en nödlösning, säger Anna Jonasson, som arrenderar Fjällripan.

Hon säger att ekonomiskt går liftanläggningen inte runt, men det är med hjälp av stugbyn som det går ihop.

– Kommunen borde fundera om man kanske borde satsa på turismen.

Liftsystemet i Stora Blåsjön består av fyra liftar varav en barnbarnbacke. Totallängden från toppen och ner till restaurangen Fjällripan är 3,5 kilometer.

– Vi har kämpat i Blåsjön sedan hotellet brann ned 1993. Den här byn är viktigt för kommunen. Hotellet var ju oerhört viktigt i Blåsjön. Det var flera arbetstillfällen som försvann, säger Ulla Jonsson, som sitter med i Frostviksfjälls ekonomiska förening.

Frostviksfjäll turistförening poängterar till kommunen att i denna del av kommunen finns det inte så aktiviteter för unga. Det finns det ingen ishall, inget ridhus, ingen idrottshall eller liknande.

Vidare skriver turistföreningen att om man inte mäktar med att hålla i gång Blåsjöliftarna, så blir läget väldigt kritisk för turismen och de boende i området.

Under vintersäsongen har skidanläggningen och stugbyn många norska besökare. Cirka 70 procent av gästerna är från Norge.

Mer läsning

Annons