Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsningen kom till på elevernas initiativ

/
  • Några som är med i Addaprojektet på Hjalmar Strömerskolan: Marita Wikström-Persson, Amin Muhammed, Alexander Knutsson, Alexander Lindberg, Tommy Olsson, Harry Svensson, Annicka Backman, Aisha Hamud och Remaz Mohammed.
  • Några som är med i Addaprojektet på Hjalmar Strömerskolan: Marita Wikström-Persson, Amin Muhammed, Alexander Knutsson, Alexander Lindberg, Tommy Olsson, Harry Svensson, Annicka Backman, Aisha Hamud och Remaz Mohammed.
  • Annica Backman är lärare på Hjalmar Strömerskolan. I dag är 27 elever med i satsningen och hon lovar att det kommer att bli en fortsättning även nästa läsår.

Det var eleverna själva som kom på idén med Addaprojektet.
– Jag kan lära min kompis Tommy arabisk dans. Och han kan lära mig lite om skoter.

Annons

Det säger Remaz Mohammed, en ung gymnasietjej från Sudan, som pluggar på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund. Det var i september som barn- och fritidsprogrammet kom på några idéer om hur Strömsunds nya unga svenskar skulle kunna komma in i gemenskapen på skolan.

– Det var några elever som tyckte att det var lite mycket vi och dem-känsla mellan etablerade svenskar och nya svenskar, säger Annica Backman, lärare på skolan.

– Jag och barn- och fritidsprogrammet satte oss ner och diskuterade och de kom med många bra idéer och utifrån det så blev det projektet Adda - att man Addar en kompis.

Adda är egentligen ganska enkelt. Strömsundseleverna går med i projektet och får en kompis – Remaz Mohammed är exempelvis kompis med Tommy Olsson.

– Vi har inte träffats så länge, två gånger hittills. Vi träffas och fikar, berättar hon.

Hittills är 27 ungdomar med i projektet som exempelvis Aisha Hamud, Alexander Lindberg, Amir Muhammed och Alexander Knutsson.

LT fick ett snack med dem och lärarna Harry Svensson, Annica Backman och Marita Wikström Persson inne på skolan en rätt grå och snöig dag häromveckan.

Eleverna fick frågan om vad de gör och precis som Remaz är svaret att man kan fika. Fast det där med att ta en kaffe och Delicatoboll på tu man hand känns uppenbarligen helt värdelös.

– Ja, men vad ska man säga till varandra, undrar flera av eleverna och skrattar.

Resan till Boda Borg där alla var med gav mer, menar de. Och de gick på kurs på Exercishuset i Östersund och lärde sig konstformen att rappa.

Alexander Knutsson konstaterar att han var fundersam över de nya ungdomarna som plötsligt dök upp i Ström – till att börja med.

– Jag kan ju själv säga att man har varit väldigt tillbakadragen från de som kommer till Sverige. Men den är helt annorlunda nu. De som bor här i Ström är riktigt sköna personer.

Läraren Annicka Backman:

– Det går jättebra, men vi ska fortsätta nästa år också.

Mer läsning