Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samregering diskuteras i Strömsund

Kommunalrådet i Strömsund, Karin Stierna, c, utesluter inte ett "regeringssam-arbete" med social-demokraterna i Strömsunds kommun.
- Vi tre partier är en enhet. Den som vill ansluta sig till den är välkommen.

Annons
Det var för mindre än två veckor sedan som socialdemokraterna tog initiativ till en bred politisk samling om hur Strömsunds kommun ska styras genom den eskalerande lågkonjunkturen.
Problemet är det nyckfulla och svaga styret i kommunen där c, m och fp sitter i minoritet, enligt socialdemokraterna. Som skäl till behovet av en bred uppslutning i Strömsund pekar Susanne Hansson, s-ordförande i Strömsunds kommun, på effekterna av en lågkonjunktur, där högre arbetslöshet och mindre skatteintäkter innebär stora påfrestningar i den kommunala ekonomin.
Kommunalrådet Karin Stierna, c, tar emot samarbetsförslaget med öppna armar.
Hur ska samarbetet se ut?
- Jag har ingen aning. Men det är bra att fler kommer på banan och hittar frågor och bredare sammanhang för att komma framåt. Vi står trots allt inför rätt tuffa förutsättningar.
Finns det en öppning för en så kallad regnbågsallians liknande den i Bergs kommun?
- Det är alldeles för tidigt att svara på. Det finns visa frågor som vi måste vara relativt överens om alla partier, särskilt nu när det börjar strama åt ordentligt vad gäller ekonomin.
Problem är väl den nuvarande hoppande majoriteten?
- Ja, men jag försöker jobba så brett som möjligt på ett helt annat sätt än det någonsin har varit i den här kommunen.
Men bredare samarbete än att regera tillsammans finns väl inte?
- Så är det förstås. Men sen ska folk vilja det också och det har vi inte pejl på än. Vi har sagt att vi är tre partier och en enhet. De som vill ansluta sig till den är välkommen, sedan får diskutera under vilka förutsättningar.
Susanne Hansson säger så här på frågan om en eventuell regnbågsallians:
- Det är väl det vi ska försöka diskutera. Tanken är att vi ska göra något som är bra för kommunen och då måste man vara med på banan. Om man sedan är överens med alla eller med några, det får vi se.
Socialdemokraterna träffade det näst största partiet i Strömsund, rättvis demokrati, på onsdagskvällen.
Är det på gång med en koalition med rd?
- Det kan inte säga något förrän vi pratat med dem.

Mer läsning

Annons