Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhället är fortfarande otillgängligt

/
  • Cigarraffären är svår att slinka in i om man är det minsta rörelsehindrad. Först ska man klämma sig in mellan alla bilar som kör ända fram till porten.
  • Har man klarat bilarna så består nästa hinder av en tung dörr och ett högt trappsteg.
  • En vanlig trottoar i Strömsunds samhälle där dagsmejan mjukat upp underlaget, vilket sedan förvandlats till knallhård puckelpist när kylan slog till igen. Det är inte så lätt att passera med en rollator.
  • Vägen svänger och trottoaren med den. Gott om plats både före och efter, men i kröken krävs en balansakt, på en smal kant, som dessutom sluttar mot vägen.

Från i år ska samhället vara tillgängligt för alla, har riksdagen bestämt, men verkligheten ser annorlunda ut:

– Det pratas mycket men händer väldigt lite, säger Jöns Broström.

Annons

Samhället ska vara tillgängligt för alla, även för exempelvis pensionärer, rödhåriga, småbarnsföräldrar eller funktionshindrade. Enligt riksdagens beslut ska alla enkelt åtgärdade hinder för tillgängligheten vara eliminerade vid utgången av år 2010.

Hur ser det ut i verkligheten? Nu är vi inne i år 2011 och målet har knappast uppnåtts. Rådet för funktionshinderfrågor i Strömsund har vid varje möte en lång rad frågor som ofta handlar om otillgänglighet.

– Det jag skulle önska är att först och främst kommunen börjar ta dessa frågor på allvar, säger Jöns Broström (M), som fram till årsskiftet var ordförande i rådet.

Hans uppfattning är att det pratas mycket och händer litet inom detta område. Rådet har ingen möjlighet att delta i utbildningar och därmed träffa andra och kunna bygga upp ett nätverk, för man har inga pengar.

Jöns Broström tycker ändå att man börjar få en öppnare dialog med kommunen när det gäller nybyggnationer, lokaler och vägunderhåll.

– Det känns som om en liten snöboll har börjat rulla.

Han pekar på att rådet för funktionshinderfrågor nyligen har lagts under kommunstyrelsens ansvar, vilket ökar digniteten, likaså att rådets nya ordförande, Susanne Hansson (S), tillika är kommunalråd, och kan påverka en hel del. För det finns mycket att göra.

Snöröjningen har blivit sämre. Det ställer till stora problem för den som behöver stödja sig på en rollator eller sitter i rullstol, men också för den som cyklar eller drar en barnvagn. Dagsmejan förvandlar trottoarerna till modd, som stelnar när det fryser på, till formationer som påminner om ryggfenor på ett urtidsdjur.

Den som sitter i rullstol kommer fortfarande inte in i DHR:s egen lokal, dörren går åt fel håll och saknar automatisk öppnare. Lika illa är det på Handelsbanken, där entrén dessutom är mycket trång. Börjar man se sig omkring finns liknande problem överallt. Många butiker är omöjliga att nå, exempelvis Strömsunds Cigarraffär. Lyckas man krångla sig förbi mellan bilarna som trängs utanför dörren så hindras man effektivt av en tung dörr och ett högt trappsteg.

Hörslingor i offentliga lokaler är ofta ur funktion och saknar dessutom plan för regelbunden skötsel. Högtalaranläggningen på Folkets Hus fungerar dåligt, både för den på scenen och för den i publiken.

Handikapparkeringar används ofta av andra än de som har intyg att parkera där, eller som snöupplag av snöröjarna. Apotekets handikapparkering har, tills nyligen då problemet påtalades, använts som uppställningsplats för en container.

Ledstänger som börjar en bit in i på trappan, "trottoarpratare" mitt i gångvägen, varustaplar i butiksgångarna, ja, listan över småsaker som verkligen kan ställa till det kan göras hur lång som helst.

– Jag önskar att man fick in detta tänkande i alla människors medvetande, säger Jöns Broström.

Mer läsning

Annons