Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska invandrare lättare få jobb

/
  • Anders Fabricius och Elisabeth Lindholm hoppas att kommunen får EU-projektet ”Gångbar i Sverige”.foto: jonas ottosson

Strömsunds kommun söker EU-projekt som skapar arbete för ortsbor och invandrare. Syftet med ”Gångbar i Sverige” är att få invandrare snabbare in i arbetslivet.

Annons

På flyktingmottagningen pågår det redan ett projekt mednamnet Kris- och traumacenter i Jämtlands län där länets samtliga kommuner, landstinget och länsstyrelsen är med. Nu är det aktuellt med ett nytt EU-finansierat projekt i Strömsund.

Kommunen har sökt 4 miljoner kronor från ESF-rådet till att starta ”Gångbar i Sverige”. Syftet är att hjälpa invandrare att komma in på arbetsmarknaden.

Enligt Elisabeth Lindholm har en undersökning genomförts som visar att de flesta invandrare som studerar vid SFI (Svenska för invandrare) är positiva till de nya möjligheterna.

– Det är en yrkesutbildning där med extra stöd i svenska. Målet är att korta vägen till arbetslivet. Innan man får gå utbildningen, som är på två år, ställs det krav att man klarat av viss del inom SFI, säger hon.

I veckan, då Strukturfondspartnerskapet för Mellersta Norrland har beslutsmöte, får framtid- och utvecklingsförvaltningen svar på om de får driva projektet som varar i tre år.

Flyktingsamordnaren Anders Fabricius tror att ”Gångbar i Sverige” kommer att stärka gymnasiet och yrkesutbildningarna. Utbildningen skräddarsys till varje individ och är ett komplement till andra satsningar som till exempel yrkesvux.

– Det kan motverka neddragningarna inom gymnasieskolan. Vi tror också att behovet av försörjningsstöd minskar bland flyktingar om de snabbare kan bli anställningsbara, säger Fabricius.

Elisabeth Lindholm tror att man genom EU-projekten får chansen att utveckla nya metoder som idag annars skulle bli för stora ekonomiska satsningar för enskilda mindre kommuner.

– Vi kommer att söka fler projekt i samverkan med andra kommuner, säger Elisabeth Lindholm.

– Att vi söker projekt är för att utveckla verksamheten. Vi vill hela tiden göra ett bättre jobb, säger Anders Fabricius.

Fotnot: Sedan 2003 har Strömsunds kommun tagit hand om 196 flyktingar och avtalet med Migrationsverket fortlöper tills någon säger upp det.

Mer läsning

Annons