Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänsten förbjuder boende i vissa gamla skolor

/

Räddningstjänsten har förbjudit boende i vissa gamla skolor på grund av att brandskyddet är för dåligt.

– Vi gör regelbundna kontroller av dessa objekt för att kontrollera säkerheten i byggnaderna, säger Teresia Gustafsson på Räddningstjänsten.

Annons

Utländska bärplockare som kommer till Sverige blir ofta inhysta i gamla skollokaler i samband med deras arbetssejourer i landet.

Problemet är att många av dessa skolbyggnader inte når upp till de säkerhetskrav som myndigheterna ställer på dem. Exempelvis har Norra Jämtlands Räddningstjänst förbjudit boende i de gamla skolorna i Hoting, Norråker och Sikås.

Anledningen är att brandskyddet i lokalerna är för dåligt för att tillåta övernattningar där.

– I våra ögon är nyttjandet av dessa byggnader att likställa med hotellverksamhet. Och till det är säkerhetsnivån för låg för att vi ska kunna godkänna dem, säger Teresia Gustafsson, brandingenjör på Norra Jämtlands Räddningstjänstförbund.

Inspektionerna görs enligt Lagen om skydd mot olyckor. I den lagstiftningen talas det om skäliga säkerhetsnivåer.

– I samband med inspektionerna undersöker vi vilka åtgärder som behöver tas för att nå upp till dessa nivåer. I de här fallen krävs det en del ny- och ombyggnationer för att de ska kunna användas som övernattningslokaler, säger Teresia Gustafsson.

Utöver de tre nämnda före detta skolorna har Räddningstjänsten bra koll på vilka lokaler som används som övernattningsbostäder för gästande bärplockare i området. Bland annat ska man i nästa vecka undersöka skolan i Mo som nämns i artikeln här intill.

– Vi har ett antal skolor som vi har tillsynat. Ibland tillkommer det nya objekt efter tips eller samtal med kommunerna, men generellt sett vet vi var man brukar inhysa bärplockare och gör regelbundna kontroller där, säger Gustafsson.

Foto: Holger persson

Mer läsning

Annons