Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningsinsatsen fördröjdes av polisen

Polisen tog emot larmet, men vidtog inga åtgärder. Tjugo minuter senare kom andra larmet om samma olycka, och först då skickades räddningstjänst och ambulans till olycksplatsen.

– Det låter inte bra, säger Strömsunds Näpo-chef Staffan Sjödin.

Annons

, då larmet nonchalerades av polisen, har väckt starka reaktioner. Många läsare i glesbygd är oroliga, då man känner sig osäker på om man får hjälp via larmnumret 112.

I det kraftiga snöovädret om torsdagskvällen kolliderade en personbil och en långtradare. En av de inblandade i krocken larmade 112, men fick veta att ingen kunde komma och hjälpa dem. Marie Kronqvist Eriksson, anhörig till de olycksdrabbade, kom till platsen och ringde 112 en gång till.

Bengt Stadin, vakthavande befäl vid Jämtlandspolisen, arbetade inte i torsdags, men är säker på att bristande resurser var orsak till att polisen uteblev.

Han säger att torsdagskvällens vakthavande befäl har noterat det första larmet klockan 20.32. I rapporten sägs att det inte finns några personskador och att det inte är några problem med trafiken.

Klockan 20.51 kommer en ny notering. Då har man pratat med anmälaren igen och förstått att både ambulans och räddningstjänst behövs. Man rekvirerar ambulans från Dorotea och Strömsund och räddningstjänst från Hoting.

Lars Nyman var inre befäl för räddningstjänsten på torsdagskvällen. Han berättar att larmet kom 20.51.33 och fem minuter senare var räddningstjänst på väg till olycksplatsen. Han blir mycket förvånad över att få höra att ett larm kom redan 20.32. Det har aldrig nått till dem, utan stannat hos polisen.

Klockan 21.16 finns räddningstjänst på plats och räddningsledaren har kontakt med polisen. Ambulans är på väg och räddningstjänsten har placerat ut sina fordon på vardera sidan om olycksplatsen och tar hand om trafiksituationen. Det har då gått 44 minuter från det att polisen noterat första larmet.

Polisrapporten faxades sedan till Strömsunds närpolischef Staffan Sjödin. Han säger att man normalt skickar polis till platsen, men ibland finns inga att skicka ut. Däremot tycker han att förfarandet låter väldigt konstigt. framför allt att man fördröjde hjälpen genom att inte larma ut räddningstjänsten direkt:

– Det låter inte bra. Möjligtvis om det hade gällt en lindrig singelolycka, men i det här fallet var det en krock mellan personbil och långtradare, och besvärlig väderlek. Jag har redan bett polisen i Hoting kontakta anmälaren.

Mer läsning

Annons